Svijet

Rim Kijevu šalje moćni raketni sistem, a čini se da to nije sve: ‘Radimo na još nekim stvarima‘

Italija je potvrdila da je zajedno s Francuskom spremna isporučiti Ukrajini odbrambeni sistem SAMP/T nakon što se proteklih sedmica činilo da od ove donacije možda neće biti ništa, piše Defense News.

Isporuku sistema Defense Newsu potvrdio je glasnogovornik italijanskog ministarstva vanjskih poslova, a odluku je za dnevni list Corriere della Sera potvrdio i sam ministar Antonio Tajani.

“Zajedno s Francuskom finaliziramo isporuku sustava SAMP/T. U tajnosti radimo na još nekim inicijativama”, poručio je Tajani.

SAMP/T je mobilni sistem protuzračne odbrane prvenstveno namijenjen odbrani od krstarećih projektila, balističkih projektila kraćeg dometa, borbenih aviona i bespilotnih letjelica. Sistem koristi mrežu radara i senzora kojima detektira niz potencijalnih zračnih prijetnji. Te koristi projektile Aster 30 Block 1 koji mogu presresti projektile čiji je domet do 600 kilometara.

Kako je Ukrajina izložena neprekidnim ruskim napadima koji uključuju sve spomenuto. Jasno je zašto Kijev već mjesecima traži ovaj sistem od Rima i Pariza.

Italija ima samo 5 baterija

Prije šest godina Italija je poslala jednu bateriju ovog sistema u Tursku u sklopu operacije NATO-a da se zaštiti grad Kahramanmaras od prijetnje napada iz Sirije.

Valja napomenuti da Italija raspolaže sa samo pet baterija SAMP/T sistema. Zbog čega su se neki u Rimu zabrinuli da bi donacijom jedne baterije mogle biti oslabljenje odbrambene mogućnosti zemlje. S druge strane, Italija ove godine planirana nabaviti još jednu bateriju ovog sistema za vojsku i još pet njih koje bi štitile ključne zračne baze.

“Ako Ukrajini doniramo projektile moramo ih povući iz naših zaliha. I to na način da ih ne oslabimo”, rekao je još u decembru italijanski ministar odbrane Guido Crosetto za dnevni list Il Messaggero.

No, čini se da su u Rimu ipak prelomili te na kraju SAMP/T šalju Kijevu u sklopu šestog paketa oružja koji će Italija donirati Ukrajini. Kako je poručio Tajani, prvih pet paketa sadržavalo je naoružanja u vrijednosti većoj od milijardu eura. U ranijim isporukama poslane su, između ostalog, i višecijevni raketni bacači M270 te njemačke haubice PzH 2000.

Ko još šalje PZO sisteme

Podsjetimo da je SAMP/T tek jedan u nizu sve potentnijih PZO sisteme koje zapadne države šalju Ukrajini. Tako su SAD, Njemačka i Nizozemska obećale poslati svaka po bateriju sistema Patriot. No, s obzirom na višemjesečnu obuku koju na njima trebaju proći ukrajinski vojnici ne očekuje se da će na bojište doći prije juna ove godine.

Također, SAD je obećao isporučiti osam baterija sistema NASAMS, koji štiti i Bijelu kuću. Od čega je barem jedan već u Ukrajini. Još jedan sistema će kupiti i Kanada te isporučiti Ukrajini. Amerikanci su poslali Kijevu i četiri sustava protuzračne odbrane Avenger, uz to da su ih obećali poslati još osam.

Nadalje, Njemačka je isporučila najmanje jedan sistema IRIS-T SLM. Uz to da će ih ukupno dostaviti četiri. Španjolska je pak donirala PZO sustav Aspide, a šalje i sistem MIM-23 Hawk za koji će kompatibilne projektile isporučiti SAD. Francuska je pak poslala dvije baterije sistema Crotale, uz obećanje da bi mogli poslati još koji.

Poljska i Češka su pak poslale starije sovjetske sisteme Osa i Strela, uz to da je Varšava dostavila i modernizirane PZO sisteme Neva. Konačno, i Slovačka je u aprilu poslala tada nasušno potrebnu bateriju sustava S-300 PMU.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare