Svijet

Rishi Sunak planira uvesti zakon kojim će suzbiti štrajkove u Britaniji

Britanski premijer Rishi Sunak u četvrtak će najaviti zakon o provođenju “minimalnog nivoa usluga”, kojem je cilj suzbijanje štrajkova, objavio je The Times. 

Zakon će obuhvaćati šest sektora. U to su uključeni zdravstvo, željeznice, obrazovanje, protupožarna i granična sigurnost. Zahtijevat će da dio članova sindikata tokom štrajkova nastavi raditi kako bi se zadržao “minimalni nivo” usluge.

Usljed naglo rastuće inflacije i dugogodišnje stagnacije rasta radničkih plata, Britanija se ove zime suočava s valom industrijskih akcija i štrajkova. Oni paraliziraju razne sektore, uključujući željezničku mrežu i zdravstveni sektor, piše Reuters.

Štrajkovi bi se smatrali nezakonitim ako sindikati odbiju pružiti “minimalni nivo usluge”, citirale su mediji vladin izvor.

Prema vladinim planovima za ograničavanje prava na štrajk, poslodavci će moći tužiti sindikate i otpuštati osoblje, dodaje se.

Premijerov ured zasad nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Najavljujući planove za uvođenje zakona protiv štrajkova, Sunak je u prošlomjesečnom razgovoru za Daily Mail rekao da će taj potez zaštititi živote ljudi i minimalizirati poremećaje u svakodnevnom funkcioniranju. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare