Kriminal

Ročište u aferi “Respiratori”: Novalić potpisao nabavku “malina respiratora”, pa pitao koji su stigli: Molim te provjeri još jednom…

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Novalić i drugi” vezan za nabavku spornih respiratora ACM812A.

Danas je svoje svjedočenje nastavila Bahra Džaka, sekretarica federalnog premijera Fadila Novalića.

Nastvljeno je tamo gdje je prošlo ročište prekinuto – na ponudi “Kanada”. Sadržaj ove ponude i dalje je ostao misteriozan..

Džaka je ponovila da ne zna šta se nalazilo u tom dokumentu i da ga je slučajno poslala na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, na ruke direktorice Sebije Izetbegović.

Tužitelj je zatim podsjetio na njeno svjedočenje iz augusta 2020. godine, kada je potvrdila da je premijeru rekla kako je proslijedila kovertu direktorici Izetbegović i da se radi o ponudi “Kanada”.

Džaka je ponovila da ne zna šta je u ponudi bilo.

PROČITAJTE  Odbijen prijedlog Tužilaštva BiH, Osmica će se nastaviti braniti sa slobode

Nakon toga je Džaka svjedočila o ponudama, odnosno pismima namjere za respiratore, potpisanim 2. i 14. aprila prošle godine.

U prvom pismu namjere, koje je potpisano 2. aprila, ponuda se odnosila na respiratore HC-VE003. Ali, 13 dana kasnije, tačnije 15. aprila je potpisano drugo pismo namjere koje se odnosilo na respiratore ACM812A, zbog kojih je i podignuta optužnica.

Džaka je kazala da je oba pisma potpisao premijer Fadil Novalić.

Kada je riječ o ponudi Srebrene maline odnosno pismu namjere za tu nabavku, Džaka je kazala da je njoj tu ponudu dostavio Novalićev savjetnik Zoran Blagojević. Potom je ona na potpis pismo namjere dala Novaliću i upoznala ga da se u ponudi spominju neki drugi respiratori.

PROČITAJTE  Fadil Novalić: "Ljudi koji nisu štedjeli sebe za odbranu Bosne i Hercegovine dobit će 30.000 KM za kupovinu automobila"

Dana 16. maja 2020. godine, prema Viber prepisci koja je prikazana u Sudu BiH, Novalić pita Džaku može li mu potvrditi koji su respiratori bili u ponudi i da “nema onih koje smo dobili”.

Džaka mu zatim objašnjava koji su respiratori ponuđeni, a Novalić odgovara:

“Molim te provjeri ovo još jednom. Ja sam iz medija saznao za AM812A. Taj preko nas nije prešao”, napisao je Novalić sekretarici, a ona mu je prethodno napisala “koliko se sjećam nema ovih sto smo tražili”

Na kraju je potrebno istaći da Džaka na mnoga pitanja nije znala odgovoriti jer se kako je rekla “ne sjeća” i da je zbog toga ostalo mnogo toga nejasno.Povezani postovi: