Kriminal

Ročište u aferi Respiratori, svjedočila sekretarica Novalića: Zašto su ponude završavale na stolu Sebije Izetbegović?

U Sudu BiH danas je nastavljeno ročište u predmetu “Respiratori”.

Osumnjičeni u ovom slučaju su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Njima se na teret stavlja da su mimo zakona nabavili 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM.

Danas je svjedočila Bahra Džaka, koja radi u kabinetu Novalića. Odmah na početku ona je tražila da Sud BiH zabrani da se objavljuje njeno ime kao i fotografija, što je odbijeno.

Nakon prepirke tužilaca i odbrane optuženih zbog dokaza koje tužitelji navodno nisu dostavili odbrani, krenulo je unakrsno ispitivanje.

Tužilac Mirza Hukeljić pitao je Džaku s kim je komunicirala telefonom, putem vibera i maila i to po nalogu Novalića.

Ona je pojasnila da je putem maila stigla ponuda Fikreta Hodžića. Potom je ona, kako je rekla, privatno razgovarala s Hodžićem o respiratorima.

“To sam uradila ako premijer Novalić zatraži još informacija, pa da imam”, rekla je Džaka, ističući da ne zna da li su njih dvojica mimo nje komunicirali.

Potom je tužilac Hukeljić prikazao viber prepisku između nje i Novalića.

“Dobro jutro, ponuda Kanada je jučer otišla u 8 i nalazi se na stolu profesorice Izetbegović”, pisalo je u poruci.

Novalić odgovara sa: Ok.

Potom je ona napisala “Otišlo Fikretu, sve ok”.

Džaka nije znala objasniti otkud ponuda na stolu direktorice KCUS-a niti šta je ponuda “Kanada”. Istakla da je da se radi o grešci. Navela je i da je kontaktirala Vildanu, sekretaricu Izetbegović kako bi je pitala gdje je papir.

Ona je kazala i da je ponudame slala svojoj prijateljici koja je doktorica u Travniku kao i sekretarici Sebije Izetbegović.

Odbrana optuženih nije postavljala pitanja jer je ročište prekinuto jer je odbrana tvrdila da dokazi koje je tužilac koristio nisu zakonito pribavljeni.

Ročište na kojem će ponovo svjedočiti Džaka zakazano je za sljedeći petak.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare