Vijesti

Roditelji-njegovatelji primat će naknadu od 406 KM

Zakon o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH stupit će na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH, a počet će se primjenjivati tri mjeseca nakon stupanja na snagu.

To je omogućeno danas u nastavku sjednice Doma naroda, a ranije je Zakon usvojen u Predstavničkom domu Federacije BiH.

– Primjenom Zakona će se jednom od roditelja osoba s invaliditetom priznati pravo na status “roditelja njegovatelja”, te omogućiti mjesečna naknada u iznosu od 406 KM (visina neto najniže plate u FBiH), uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti – izjavio je za Fenu dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Propisano je da se status roditelja njegovatelja priznaje roditelju osobe s invaliditetom ukoliko je nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje i to do njegove navršene 65. godine života neovisno od godine starosti tog djeteta.

PROČITAJTE  Platila 13.000 KM za "skidanje crne magije" pa se požalila policiji

Definisano je da je roditelj njegovatelj roditelj djeteta sa 100 posto invaliditetom, uzrokovanim bolešću ili poremećajem u razvoju, kao i slijepe osobe čiji je vid ispod 0,05, odnosno osobe, koja se prema nalazu Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, ne može osposobiti za samostalan život niti se može samostalno kretati u stambenom objektu, uzimati hranu, oblačiti, svlačiti, te održavati ličnu higijenu.

– Na ovaj način želimo pomoći najugroženijoj kategoriji djeci s invaliditetom odnosno njihovim roditeljima. Naime, njihovi roditelji nisu mogli ostvariti pravo na rad zbog cjelodnevne brige za djecu. Zato smo utvrdili status roditelja njegovatelja – dodao je Drljača. 

Delegetati su uz Zakon usvojili i zaključak da se napravi analiza za tri mjeseca kako bi Zakon postao što kvalitetniji.

PROČITAJTE  Građani Sarajeva će od sutra imati tople radijatore u svojim domovima

– Zakon je jednoglasno podržan na današnjem nastavku sjednice. Ono što je sigurno jeste da će Zakon u predstojećem periodu morati imati određenih izmjena – rekao je Feni predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda PFBiH Ivo Tadić.

Također i predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak izrazio je zadovoljstvo što je danas usvojen Zakon o roditeljima njegovateljima, koji je, kako kaže, najhumaniji zakon koji je usvojen u aktuelnom mandatu Parlamenta FBiH.

– Obavezali smo Vladu i resorno ministarstvo da u implementaciji ovog Zakona prate određene manjkavosti i da se u skorije vrijeme dorade određene odredbe Zakona. Za ovaj Zakon potrebno je izdvojiti iz federalnog budžeta oko 27 miliona KM – poručio je Duvnjak nakon sjednice Doma naroda.Povezani postovi: