Svijet

Rohindže tuže Facebook za 150 milijardi dolara zbog poticanja govora mržnje u Mianmaru

Desetine Rohindža u izbjeglištvu u Velikoj Britaniji i SAD-u tuže Facebook za dopuštanje širenje govora mržnje protiv njih. Traže više od 150 milijardi dolara odštete, tvrdeći da Facebookove platforme promiču nasilje protiv njih, progonjene manjine, piše BBC.

Procjenjuje se da je oko 10 hiljada Rohindža ubijeno tokom vojnog obračuna u Mianmaru s budistima 2017. godine. Facebook, koji se sada zove Meta, nije odmah odgovorio na optužbe, iako su optuženi za “širenje opasnih dezinformacija”.

Britanski advokatski ured koja zastupa neke od izbjeglica napisao je pismo Facebooku, a u njemu navodi da su Facebookovi algoritmi “pojačali govor mržnje protiv Rohindža”, da Facebook “nije ulagao” u moderatore i provjeravanje činjenica oko političke situacije u Mianmaru te da “nisu poduzeli odgovarajuće i pravovremene mjere”, unatoč upozorenjima dobrotvornih organizacija i medija.

U SAD-u su advokat podnijeli pravnu tužbu protiv Facebooka u San Franciscu, optužujući ga da je “spreman zanemariti živote Rohindža za bolji prodor na tržište u zemljama jugoistočne Azije”. Oni citiraju objave na Facebooku koje su se pojavile u istrazi novinske agencije Reuters, uključujući i onu iz 2013. u kojoj se navodi: “Moramo se boriti protiv njih kao što se Hitler borio protiv Jevreja.”

PROČITAJTE  Facebook nije poslušao ruske zahtjeve da izbriše dio sadržaja. Platio je kaznu

U drugom postu je pisalo: “Polijte gorivo i zapalite da se brže sretnu s Allahom”. Facebook ima više od 20 miliona korisnika u Mianmaru, a za mnoge je stranica društvenih medija njihov glavni ili jedini način dobivanja i dijeljenja vijesti.

Facebook je 2018. priznao da nije učinio dovoljno da spriječi poticanje nasilja i govora mržnje protiv Rohindža. To je uslijedilo nakon neovisnog izvještaja, koje je naručio Facebook, u kojem se navodi da je platforma stvorila “omogućavajuće okruženje” za širenje kršenja ljudskih prava. Rohindže se smatraju ilegalnim migrantima u Mianmaru i decenijama su diskriminirani od strane vlade i javnosti. Mianmarska je vojska 2017. godine pokrenula nasilnu akciju u državi Rakhine nakon što su Rohindže izvele smrtonosne napade na policijske položaje.

PROČITAJTE  Kolaps: Aerodrom Istanbul privremeno zatvoren zbog snijega
Izbjeglički kamp Rohindža u Bangladešu

Hiljade ljudi je umrlo, a više od 700 hiljada Rohindža je pobjeglo u susjedni Bangladeš. Također, rasprostranjene su optužbe o kršenju ljudskih prava, uključujući proizvoljno ubijanje, silovanje i spaljivanje. UN je 2018. optužio Facebook da je “spor i neučinkovit” u svom odgovoru na širenje mržnje na internetu. Prema američkim zakonima, Facebook je u velikoj mjeri zaštićen od odgovornosti za sadržaj koji objavljuju njegovi korisnici, no nova tužba tvrdi da bi mianmarski zakon trebao prevladati u slučaju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare