Rolls-Royce je dobio sredstva za izgradnju nuklearnog reaktora za bazu na Mjesecu. Zvuči kao set filma o Jamesu Bondu, ali je dio projekta
Nauka

Rolls-Royce će praviti nuklearni reaktor za bazu na Mjesecu

Rolls-Royce je dobio sredstva za izgradnju nuklearnog reaktora za bazu na Mjesecu.

Možda zvuči kao set filma o Jamesu Bondu, ali zapravo je dio vrlo stvarnog projekta koji ima za cilj pratiti ljude koji žive i rade na površini Mjeseca, piše SkyNews.

Svemirska agencija Ujedinjenog Kraljevstva dala je Rolls-Royceu novih 2,9 miliona funti za izgradnju reaktora, nakon prošlogodišnje studije vrijedne 249.000 funti koju je također finansirala.

Inžinjeri i naučnici u britanskoj kompaniji rade na programu Micro-Reactor. Oni će istražiti kako bi nuklearna energija jednog dana mogla podržavati stalne baze na Mjesecu.

Nadaju se da će osigurati dovoljno energije za komunikaciju, održavanje života i eksperimente.

Rolls-Royce ima za cilj imati reaktor spreman do 2029. Sarađuje sa univerzitetima uključujući Oxford, Bangor, Sheffield i Brighton kako bi postigao cilj.

Ministar nauka George Freeman rekao je: “Istraživanje svemira je ultimativni laboratorij za mnoge transformacijske tehnologije koje su nam potrebne na Zemlji. Od materijala do robotike, prehrane, čiste tehnologije i još mnogo toga.”

Rekao je da je projekt još jedan znak da je Velika Britanija “glavna sila u graničnoj nauci”.

Vlada kaže da britanska svemirska industrija vrijedi 16 milijardi funti.

Samo Kalifornija gradi više satelita od Ujedinjenog Kraljevstva i ostaje optimizam da će oni uskoro biti lansirani s britanskog tla, uprkos neuspješnom pokušaju da se to učini u Newquayu ranije ove godine.

Dr. Paul Bate, izvršni direktor Svemirske agencije Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je:

“Ovo inovativno istraživanje Rolls-Roycea moglo bi postaviti temelje za kontinuiranu ljudsku prisutnost na Mjesecu. Istovremeno poboljšavajući širi svemirski sektor Ujedinjenog Kraljevstva, stvarajući radna mjesta i generirajući daljnja ulaganja.”

Radovi na lunarnoj bazi odvijaju se u trenutku kada se ljudi pripremaju za povratak na Mjesec prvi put u više od 50 godina.

NASA-ina misija Artemis počela je s radom u novembru. Cilj joj je vratiti astronaute – uključujući prvu ženu – na površinu do kraja 2025. godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare