Politika

RS raskida ugovor o kupovini pokretne bolnice

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) dao je danas saglasnost za raskidanje ugovora vezanog za nabavku pokretne bolnice, jer dobavljač, preduzeće “Balkan global“, nije ispunilo svoje obaveze, zbog čega se traži povrat 4,2 miliona KM, koliko je plaćen taj objekat – rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo u RS Branislav Zeljković.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci precizirao da je zahtjev za raskidaje ugovora zatražio Institut, jer nije dovršena montaža pokretne bolnice.

Podsjetio je da je taj institut 26. marta, na osnovu zaključka spomenutog štaba, pokrenuo nabavku bolnice, a u ugovoru je naveden rok za njeno dopremanje od 12 dana.

“Dobavljač u ovom roku nije isporučio mobilnu bolnicu, odnosno, nije obavio cjelokupnu isporuku. Tačnije, bolnica nije stavljena u funkciju, kako je to ugovorom precizirano”, istakao je Zeljković.

Institut se polovinom aprila obratio dobavljaču da se izjasni u vezi s rokom isporuke.

-Dobavljač je u dopisu naveo otežane okolnosti isporuke. Krajem aprila započeta je montaža mobilne bolnice, ali nije urađena do kraja, odnosno, bolnica nije stavljena u funkciju – dodao je Zeljković.

Navodi da je dobavljač bio u obavezi da transportuje, montira i dovede u funkciju mobilnu bolnicu.

Iz Vlade RS su ranije naveli da je bolnica kupljena za potrebe eventualnog liječenja pacijenata oboljelih od posljedica zaraze virusom korona, a u slučaju da kapaciteti bolnica ne budu adekvatni.

Planirano je da se bolnica, ako bude potrebe, postavi u Zalužanima kod Banje Luke. Prvi dio bolnice je dopremljen 3. aprila, a očekivalo se da u narednih nekoliko dana bolnica bude kompletirana, do čega nije došlo, što je opozicija kritikovala, tražeći odgovornost.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare