Vijesti

RTS odgovorila Jasmili Žbanić: Jeste li ‘Aidu’ snimili samo da bi se prikazala na RTS?

Nakon što je Jasmila Žbanić kazala da je joj je na RTS rečeno da će se o prikazivanju filma ‘Quo Vadis, Aida?’ morati konsultovati s Aleksandrom Vučićem, oglasili su se iz ove televizije.

“Tvrdnju Jasmile Žbanić da joj je ‘na RTS-u rečeno da se o prikazivanju filma Quo vadis Aida moraju konsultovati sa Vučićem’ smatrat ćemo dezinformacijom dok ne kaže ko joj je to na RTS-u rekao”, saopćeno je iz ovog javnog servisa.

Kako je navedeno u saopćenju, Jasmila Žbanić ‘nastavlja da pritiska RTS’ da emituje njen film.

“Prvo je koristila premijeru da poručuje svima i svakome da ‘Aida’ mora da bude na RTS, koristeći za tu kampanju i dio medija u Srbiji. Odmah poslije premijere i nekolicina ambasadora je pitala generalnog direktora da li će RTS emitovati Aidu, što se u svim zemljama smatra nedopustivim mješanjem u uređivačku politiku javnog medijskog servisa. Sada Jasmila Žbanić kaže kako joj je ‘na RTS-u rečeno da se o prikazivanju filma Quo vadis Aida moraju konsultovati sa Vučićem’. Ovakve tvrdnje se obično tretiraju kao dezinformacije smišljene da bi se ostvarili nečiji interesi ili nanijela šteta onome na koga se vijest odnosi“, istaknuto je u saopćenju.

RTS će, kako su najavili, tako i tretirati ovu izjavu Jasmile Žbanić „sve dok ne kaže ko joj je sa RTS-a to rekao“.

“Dotad, smatraćemo da je njena priča izmišljena. Naročito zato što je lako dokazati da rediteljka ‘Aide’ nikada o prikazivanju filma na RTS nije razgovarala ni sa urednikom filmskog programa, ni sa direktorom programa ni sa generalnim direktorom, kao i da oni nikada o filmu nisu razgovarali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, piše RTS.

U saopćenju su naveli da o prikazivanju ‘Aide’ na RTS-u „ne odlučuju ni Žbanić ni Vučić“.

“I na kraju da kažemo i da bi na neki način mogao da nam laska toliki pritisak rediteljke da emitujemo ‘Aidu’. Ponekada se učini kao da je film snimala samo zato da bi se prikazao na RTS-u”, zaključeno je u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare