Foto: FENA
Vijesti

Rudari i dalje protestuju ispred zgrade Vlade FBiH, građani im donose hranu i tople napitke

Rudari sedam rudnika u Federaciji Bosne i i Hercegovine koji posluju u sklopu koncerna Elektroprivreda BiH, i dalje protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim Pravilnikom o plaćama i Pravilnikom o radnom učinku, prenosi FENA.

Rudari planiraju provesti noć na cesti i platou ispred zgrade Vlade FBiH sve dok se ne ispune njihovi uslovi, među kojima je taj da ne odustaju od ostavki svih direktora u koncernu Elektroprivrede, tako i sedam rudnika iz kojih i oni dolaze.

Također, zahtjevi su uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama i potpuno poštivanje kolektivnog ugovora.

Rudari traže i smjene direktora (Foto: FENA)

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH ranije je naveo da je po pravilniku visina osnovne plate kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjena na 570 KM.

Ne odustaju od zahtjeva (Foto: FENA)

Predsjednik Sindikata Sinan Husić istakao je da neće pristati na to i da ostaju do ispunjenja njihovih zahtjeva. Naveo da su glavni zahtjevi rudara stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Proizvodnja je jutros obustavljena u svim rudnicima. Rudari imaju i podršku građana, koji im donose hranu, tople napitke i odjeću.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare