Ekonomija

Rudnik u BiH raspametio strance: ‘Moramo skupiti 102 miliona dolara, novac ćemo vratiti u godinu dana’

Adriatic Metals, britanska tvrtka s koncesijom na rudnike u Varešu u BiH i Raškoj u Srbiji, na berzi u Londonu želi prikupiti 102 miliona dolara za dovršetak modernizacije rudnika srebra i cinka u Varešu. To je najveća ovogodišnja ponuda dionica jedne rudarske kompanije na londonskoj berzi, objavio je Financial Times. Adriatic Metals već kotira na sidneyskoj berzi, s tržišnom vrijednošću od oko 500 miliona dolara, piše Jutarnji.

Adriatic Metals je kupio bosansku kompaniju Eastern Mining koja je imala dozvolu za iskorištavanje ruda na području historijskog rudarskog grada Vareša. Riječ je o bivšem Energoinvestovom rudniku olova, cinka i barita. Britanska kompanija ponudila je novi život rudarskom kraju koji preživljava pravu krizu nakon pada željezare, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić tokom prošlogodišnje posjete Varešu. Nova je kompanija uložila više od 20 miliona dolara na bušotine, plan je investirati do 180 miliona. “Ideja je da se ovdje otvori rudnik olova, cinka, srebra, zlata i barita, a možda i nekih drugih minerala. Vrlo je značajno da sve što se ovdje radi, rade domaće kompanije”, rekao je Novalić. Kako prenosi Radio Bobovac, premijer FBiH obećao je podršku federalne vlade prilikom dobivanja svih dozvola.

PROČITAJTE  Svijet je na prekretnici: Trgovine se zatvaraju, police s hranom se pustoše. Šta to znači za BiH?

Za razliku od mnogih zemalja u Europi, gdje je sve teže izgraditi novi rudnik, bosanskohercegovački političari nastoje privući izravna strana ulaganja nudeći nisku stopu poreza na dobit od 10 posto, piše FT. U prosjeku je potrebno 16 godina da se prikupe sve dozvole i počne proizvodnja. Ako sve bude išlo po planu, rudnik u Varešu trebao bi proraditi za četiri godine. “Europi su potrebni novi rudnici. Kreatori politike mogu vidjeti pritisak pod kojim su opskrbni lanci”, rekao je izvršni direktor Adriatic Metalsa Paul Cronin za FT. Njihov primjer, ističe, pokazuje da ne mora biti riječ o velikim ulaganjima.

Predviđena investicija od 244,5 miliona dolara u Adriatic Metals najveća je pojedinačna investicija u historiji rudarstva u BiH, rekao je premijer Novalić, dok FT ističe da je riječ o najvećoj investiciji od osamostaljenja BiH.

Bivši bankar Paul Cronin osnovao je Adriatic 2017. godine nakon što je kupio licence za istraživanje ruda oko Vareša i započeo bušenje. Doživio je trenutni uspjeh na lokaciji Rupice, piše FT. “Kad sam otišao u Bosnu na procjenu ovih projekata, sjeo sam u Geološki institut i prošao kroz arhivirane dokumente koje niko prije nije ni pogledao. Mi smo ih digitalizirali i povezali s vlastitim modelom softvera”, kaže Cronin.

PROČITAJTE  Facebook će stvoriti 10.000 radnih mjesta u EU da pomogne izgraditi metaverzum

Nalazište Rupice toliko je bogato da tvrtka računa da će ulaganja povratiti u manje od godinu dana nakon što rudnik počne s proizvodnjom 2023. godine. Zaradu Cronin želi iskoristiti za daljnja istraživanja na području Vareša, unapređenje projekta u Srbiji te financiranje akvizicija u Europi. Zainteresirani su za nikal i kobalt te plemenite metale. Srebro ima važnu ulogu u dekarbonizaciji, posebno u solarnim panelima. Cijena srebra ove je godine pala za 14 posto, no cijena cinka koji se koristi u proizvodnji nehrđajućeg čelika porasla je za 15 posto, iznad 32.000 dolara po toni, zahvaljujući velikoj potražnji u Kini i ostatku svijeta.Povezani postovi: