Ekonomija

Rudnik u Varešu investitorima će donijeti milijarde, u Srebrenici pronađeno zlato

Zlatni rudnik u Varešu iz kojeg će za nekoliko mjeseci početi značajnija iskopavanja olova, cinka i barita te koji je, uz navedene minerale, kako su pokazala istraživanja, bogat i zlatom, srebrom te bakrom, investitorima će donijeti oko dvije milijarde KM, piše Večernji list BiH.

Rudnik u Varešu donosit će milijarde čiste zarade investitorima

Kako se navodi u dokumentima kompanije Adriatic Metals, čija bh. podružnica Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu, procjena neto sadašnje vrijednosti projekta, nakon poreza, je milijardu i 62 miliona dolara. Prema trenutačnim vrijednostima valuta, to je oko dvije milijarde KM. Riječ je o iznosu koji, prema pisanju biznisinfo.ba, strani investitori očekuju da će dobiti kao čistu zaradu.

Novac će ovoj kompaniji, koja je svojom investicijom oživila ovaj dio BiH, početi pristizati već od iduće godine, kada je planiran početak iskopavanja. Zarada će se produžiti na idućih 15 godina, a najveći dio stići će do 2030. godine. Prosječna godišnja stopa povrata na kapital je 134 posto, a kapitalna investicija kompanije u ovaj projekt iznosi 168 miliona dolara. Inače, sam rudnik zapošljavat će oko 300 radnika. Ali kroz prateće i servisne poslove, prijevozničke kompanije, tvrtke koje trebaju osigurati druge stvari, kao što su napajanje strujom i vodom, taj broj bit će mnogo veći te je teško i procijeniti tačan iznos.

Traže se novi radnici

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević ljetos je u izjavama za medije objasnio kako je u ovoj općini sve u znaku otvaranja rudnika koji bi Varešu, ali i cijeloj BiH, trebao donijeti nove vrijednosti. Natječaji za primanje novih radnika otvoreni su gotovo svakodnevno. Budući da na tržištu nedostaje određenog kadra, zainteresiranima se nude prekvalifikacije. A u strukovne škole u ovom dijelu BiH ponovno se uvode rudarski smjerovi koji se stipendiraju. Ovim projektom Vareš i cijeli taj kraj definitivno je oživio i došao u fokus bh. i svjetske javnosti. Inače, projekt “Vareš” sastoji se iz tri dijela: podzemnog rudnika Rupice, postrojenja za preradu Veovača i transportne rute.

Geografski položaj ležišta Rupice na udaljenosti je od 18 kilometara sjeverozapadno od Vareša, u neposrednoj blizini mjesta Gornja Borovica. S geomorfološkog gledišta lokacija Rupice nalazi se na nadmorskoj visini od 900 do 1276 metara. U novembru 2021. izvođači radova počeli su radove na pripremi izgradnje infrastrukture za podzemni rudnik Rupice.

U Srebrenici pronađeno zlato

Izgradnja infrastrukture za potrebe rudnika obuhvata izgradnju i održavanje pristupnih cesta. Izgradnju platoa za smještaj radnika, izgradnju cesta između niskopa, izgradnju cesta do odlagališta. Izgradnju vodovoda, izgradnju komunikacijskog sistema te izgradnju platoa za iskope. Ukupna dužina pristupnih cesta je 1420 metara.

Međutim, iskopi kod Vareša nisu jedino vrijedno nalazište ruda na području BiH. Nedavno je generalni direktor tvrtke Drina Resurs iz Srebrenice Aleksandar Mišković rekao na prezentaciji dosadašnjih rezultata geoloških istraživanja koja su izvršili na području ove općine da je na lokaciji Brežani otkriveno zlato na dubini od 80 metara.

Podsjetio je na činjenicu kako su ove godine obavili bušenja ukupno oko 1900 metara na lokacijama Čumavići, Olovine i Brežani te da su rezultati obećavajući i optimistični.

“Ove godine testirali smo svoje pretpostavke, planove i projekte. A u idućoj godini planirano je 10.000 metara bušotina, od 50 do 500 metara dubine. Te dolazak do pouzdanijih i preciznijih saznanja o veličini rudnih nalazišta. Dimenzijama i obliku, količini i sastavu rudnih ležišta te dubini na kojoj se nalaze” – objasnio je generalni direktor tvrtke Drina Resurs.

Dodao je kako su na lokaciji Čumavići, na dubini od 50 metara, otkrili srebrno-cinčanu i olovnu rudu s većom primjesom antimona i manjom primjesom zlata. A da su u Brežanima otkrili zlato na 80 metara dubine te da očekuju kako će u dubokoj zoni doći do bakra u Brežanima i Olovinama. Naglasio je kako tek iduća godina treba donijeti precizne podatke o nalazištima.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare