Sport

Rukometni savez BiH: Velić i Pavlović izabrali druge reprezentacije, odbili su naš poziv

Rukometni savez Bosne i Hercegovine izdao je saopćenje za javnost povodom, kako kažu, sve učestalijih "i neosnovanih optužbi" na račun rada stručnog štaba seniorske muške rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i kompletnog Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, kada je riječ o odazivanju i (ne)pozivanju igrača u dres sa državnim grbom".

"Dužni smo obavijestiti javnost o činjenicama. Dva imena o kojima se u prethodnom periodu vodilo dosta polemike zašto ih nema na spisku seniorske reprezentacije BiH su Tarik Velić i Ivano Pavlović.

Bili na spiskovima

Dužni smo upoznati javnost da je Velić bivši omladinski reprezentativac BiH, koji je svoje mjesto nalazio na spiskovima i u ekipama selektora Jasmina Mrkonje i Tonija Čoline. Osim toga u mandatu selektora Ivice Obrvana bio je na spiskovima za mečeve kvalifikacija za Euro 2022. godine.

Također i Ivano Pavlović je bivši mladi reprezentativac BiH, koji je prije dvije godine na omladinskom Evropskom prvenstvu divizije B bio najbolji strijelac naše reprezentacije u posljednjem susretu protiv Švicarske, te je bio najbolji strijelac na turniru odigranom u Sjevernoj Makedoniji", kažu iz Saveza.

Navode da su oba igrača odbila poziv na kontrolno okupljanje u Tešnju, "iako u javnosti tvrde da nisu".

"U današnje vrijeme moderne tehnologije vrlo je jednostavno na bilo kojem interent pretraživaču pronaći informacije o pozivima i nastupima, bilo kojeg igrača na svijetu, pa tako i za Velića i Pavlovića.

Žele im sreću

Ovim saopštenjem ne tražimo nikakav alibi, nego nam je želja da se stvari javnosti predstave onakvima kakve jesu i da istinite informacije budu na raspolaganju javnosti.

Dvojica pomenutih igrača izabrali su da nastupaju za druge reprezentacije i mi im želimo sreću u njihovim karijerama.

Za kraj dodajmo i to, da na osnovu pravilnika IHF-a o promjeni sportskog državljanstva Ivano Pavlović još nema pravo nastupa za drugu reprezentaciju i to će pravo steći tek u augustu naredne godine", naveli su iz Saveza.