Svijet

Rusi aktivirali 140 brodova od Mediterana do Pacifika, a na kopnu pokrivaju ‘pola Evrope‘: Ovo su neviđeni manevri

I dok su se posljednjih dana svjetski lideri razletjeli između Washingtona, Moskve, Kijeva, Berlina i Pariza kako bi uložili diplomatske napore za smirivanje ratnohuškačke atmosfere oko Ukrajine koji, čini se, daju neke rezultate, usporedo se odvija jaka vojna aktivnost, piše Vlado Vurušić za Jutarnji list.

Američki vojnici, njih oko tri hiljade, stižu i razmještaju se u Poljskoj, Njemačkoj i Rumuniji, a vjerovatno i u Estoniji. U Jadranu se provode NATO-ovi manevri, skandinavske zemlje podižu vojnu spremnost svojih armija, Danska je poslala nekoliko svojih aviona u Litvu, a na sjeveru Norveške pripremaju se vojne vježbe.

Ne miruje ni Rusija, koja je započela ili započinje cijeli niz povezanih manevara ili vježbi gađanja teškog naoružanja od Kaspijskog jezera, preko Bjelorusije do Crnog mora i Sredozemlja. Područje koje obuhvaća gotovo “pola Evrope” (Skandinavija i istočna Evropa, najveće euro-afričko more i veliki dijelovi Rusije bit će ovih hladnih dana februara poligon za pokazivanje mišića i zveckanje oružjem). Svi tvrde da se radi o manevrima u kojima se vježba “obrana i odvraćanje od napada”.

Najveće i najmasovnije vojne vježbe Rusi provode u svom Južnom vojnom okrugu, uz granicu s Ukrajinom, a u koji spada i 2014. godine anektirani Krim. Kako pišu ruski mediji, vježbe će se provoditi na 15 vojnih poligona u osam regija, a zanimljivo je da će manevrima biti obuhvaćene i dvije odmetnute gruzijske paradržavne tvorevine Abhazija i Južna Osetija. Vježbe će biti u Volgogradskoj oblasti, Stavropolju, Adigeji, Čečeniji, Karačevo-Čerkeziji, Sjevernoj Osetiji te Ingušetiji, a na Krimu će se uvježbavati, kako je rečeno, “odbrana od iskrcavanja”.

Za vrijeme kopnenih manevara odvijat će se i pomorski na Crnom moru, uz učestvovanje brodova iz Crnomorske, ali i Sjeverne i Baltičke flote. Sve četiri ruske pomorske flote – crnomorska, baltička, sjeverna i tihooceanska – te Kaspijska flotila, od 20. januara su u “manevarskom pogonu”. Prema ministarstvu odbrane, u njima sudjeluje 140 brodova te više od 10 hiljada vojnika.

U Sredozemlje su, također radi vježbi, uplovili brodovi svih ruskih flota, pa čak i raketna krstarica Varjag te protupodmornički brod “Admiral Tribuc” i vojni tanker “Boris Butoma” iz Tihog oceana, dok je iz Sjeverne i Baltičke flote, piše BBC, u Mediteran stigla raketna krstarica “Maršal Ustinov”, fregata “admiral Kasatonov” te protupodmornički brod “Viceadmiral Kulakov”. Na putu iz Sevastopolja prema Sredozemlju je i moderna raketna krstarica “Moskva” te šest desantnih brodova “Olenogorski gornjak”, “Georgij Pobedonosec” i “Pjotr Morgunov” iz Sjeverne flote te “Koroljov”, “Minsk” i “Kalinjingrad”, koji su u sastavu Baltičke flote.

Sva sila naoružanja u Bjelorusiji
Moskovska Izvestija pišu da će na vojnim vježbama u Sredozemlju učestvovati oko 20 brodova, kao i u onima na Crnom moru. Raketne krstarice naoružane se s po 16 raketa protubrodskih raketnih sustava Vulkan. U četvrtak 10. februara u Bjelorusiji, uz ukrajinsku granicu, oko 200 km od Kijeva, započinju i zajedničke vojne vježbe ruske i bjeloruske armije Saveznička odlučnost 2022. Neki tamošnji analitičari smatraju da je to početak kraja “samostalnosti” bjeloruskih oružanih snaga te da se podređuju ruskom zapovjedništvu i ruskim strateškim vojnim planovima.

U stanju pripravnosti je i “ruski mirotvorni kontingent” u paradržavnoj tvorevini Pridnjestrovlje u Moldaviji uz ukrajinsku istočnu granicu. U Bjelorusiju su prebačeni raketni sustavi S-400, avioni Su-35, Su-25 SM te bombarderi Tu-22M3, vježbe će se odvijati na pet poligona – Brest, Domanovski, Gožski, Obuz Lesnovski te Osipovički, a koristit će se četiri vojna aerodroma – tri u široj okolici Minska – Baranoviči, Luninec, Mačulišći te Lida kraj Grodnog, grada nedaleko od poljske granice. U Bjelorusiju na manevre prebačene su trupe iz Istočnog vojnog okruga, koji obuhvaća ruski Daleki istok, a one bi se nakon vježbi trebale vratiti u svoje vojarne, barem kako se nagađalo da je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu na nedavnom sastanku u Moskvi. I dok diplomacija radi, ne miruju – očito – ni vojnici. Za svaki slučaj.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Jovan Grkinić
Jovan Grkinić
1 godina

Sjećam se kad je pred 15 tak godina Marko Brecelj održao predavanje u riječkom klubu Palach o tzv. meko terorističkim akcijama kojima se bavi. Pa nam je puštao video snimke tih akcija, a među njima je bila i ona kada je Kopar posjetio američki nosač aviona. Tom prilikom Marko je pozvao predstavnike američke vojske da posjete njegovu umjetničku galeriju/prostor u Kopru i da prisustvuju programu koji je posebno za njih pripremljen u znak dobrodošlice. Visoka delegacija američke vojske spremno se odazvala pozivu domaćina, dogovoren je termin njihova posjeta te prije početka programa organizirana mala zakuska. I nakon što je delegacija stigla u galeriju te uz ugodno čavrljanje grickala kanapee odjednom se sa zida galerije spustilo veliko platno na kojem je pisalo ‘WE DON'T NEED YOUR HELP!“ a na drugom zidu krenula projekcija ubijenih iračkih civila od strane američkih bombi. Američka vojna delegacija se iznenađeno&uvrijeđeno pokupila iz galerije, a nedugo nakon toga Brecelj i ekipa su se popeli na neko brdo kraj Kopra sa kojeg se dobro vidio američki nosač aviona i tu su počeli puniti karabitom i paliti velike prazne kante što je proizvodilo snažne, bezopasne detonacije. Ako se dobro sjećam, zapovjedništvo američkog nosača aviona je nakon toga ograničilo ili čak zabranilo izlaske američkih vojnika u Kopar.
Brecelj nas je pred neki dan napustio i bilo bi super kad bi neka splitska ili dalmatinska meko teroristička ćelija izvela akciju breceljevskog tipa no znam da je to nažalost ‘wishful thinking’..