Sport

Rusi će na Olimpijske igre ići bez zastave i himne. Ukrajina prijeti bojkotom

Predložena ruta kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. za ruske i bjeloruske sportaše kroz azijska takmičenja nije finalizirana ni dogovorena, rekao je u petak predsjednik Međunarodnog hrvačkog saveza Nenad Lalović. Lalović, koji je također član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), rekao je da se razmatraju sve opcije da se vidi mogu li i kako ti sportaši učestvovati na Igrama u Parizu unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Kako će se održati Olimpijske igre?

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara ako se sportašima iz Rusije i Bjelorusije dopusti takmičenje, a i baltičke zemlje su nagovijestile da bi također mogla bojkotirati Igre. MOO je prošle sedmice objavio da bi sportašima iz dvije zemalja, koji se zbog rata ne mogu takmičiti u evropskim kvalifikacijama, moglo biti dopušteno da zarade mjesta za Igre u Parizu kroz azijske kvalifikacije. Ako se kvalificiraju, takmičit će se u Parizu kao neutralni sportaši, bez zastava i himni. Što je dio sankcija MOO-a protiv njih.

“U ovom trenutku istražujemo sve mogućnosti. Trebali bismo razmišljati o ljudskim pravima onih koji nisu uključeni u rat. Posebno sportaša”, rekao je Lalović u intervjuu Reutersu. Govoreći o međunarodnim sportskim savezima. Lalović je rekao da se odluka MOO-a o njihovom uključivanju temelji na rezoluciji UN-a u decembru protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta.

Ukrajina se otvoreno usprostavila

Međutim, plan da se kvalificiraju kroz Aziju treba pažljivo osmisliti, rekao je Lalović. Jer bi neke azijske zemlje mogle vidjeti da ruski i bjeloruski sportaši ugrožavaju njihova vlastita olimpijska mjesta.

Nekoliko nacija, osim Ukrajine, otvoreno se usprotivilo planovima MOO-a da dovede ove sportaše na Igre. Poljska je u četvrtak saopćila kako vjeruje da će do 10. februara biti moguće izgraditi koaliciju od 40-ak zemalja. Uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Kanadu, koje će podržati poziv da se ruskim i bjeloruskim sportašima blokira pristup Igrama. Za većinu od 32 olimpijska sporta kvalifikacije su već u toku. Ili će započeti ove godine sa stotinama zasebnih nacionalnih, regionalnih i kontinentalnih događaja u sljedećih 18 mjeseci.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare