Vijesti

Rusi će nam nastaviti prodavati plin, ali iz šturog saopćenja mnogo toga nije jasno. Ekspert: Ovo je katastrofa

Iz kompanije Energoinvest jutros su saopćili da su postigli dogovor sa ruskom kompanijom Gazprom o nastavku isporuke plina.

U kratkom, šturom saopćenju se navodi da je potpisan aneks postojećeg ugovora, koji će važiti do 1. januara 2023. godine.

Kako je navedeno, kao i do sada, cijena će ovisiti o cijeni nafte.

Iz saopćenja je nekoliko stvari nejasno. Kolika je to zaista cijena te koje količine su dogovorene?

Posebno je značajno to što će se cijena plina idalje vezati za cijene nafte koje će već sad rastu. Razlog su nove sankcije EU koje se tiču embarga na uvoz nafte iz Rusije što je rezultiralo rastom cijena.

Kako će to onda utjecati?

Ekspert za energente Almir Bačarević za Raport kaže da je odgovor prost: Cijene plina će eksplodirati. Sudeći prema njegovoj izjavi, dogovor koji je napravljen može se opisati kao katastrofalan.

“To vam znači povećanje cijene gasa. Već od 1. jula prema mojim procjenama cijene skače za 15 posto”, navodi on te dodaje:

Almir Bačarević: Cijena plina porast će za 15 posto

“Ali, zanimljivo je da iz Energoinvesta to ne objavljuju. Pazite, oni već sad mogu napraviti procjenu koje će biti 95 posto tačna. Jer zna se kako idu cjene nafte posljednjih mjeseci i jedan mjesec tu neće ništa puno promijeniti. Dakle, prema mojim izračunima cijena plina rast će oko 15 posto”, navodi Bačarević.

“Ja ne znam šta oni misle i šta rade. Je li se zaista nadaju da će cijene nafte pasti na nulu? Pa svi vidimo šta se dešava”.

No, nije to jedini problem sa škrtim saopćenjem Energoinvesta. Pojma nemamo koliko plina ćemo dobiti od Rusa.

“Prošli put smo dogovorili 1,2 miliona kubika i to nije bilo dovoljno. Ja imam informaciju da su Rusi sad odobrili manje. Ako je to tačno, zašto se ne obavijeste i Toplane, da ljudi znaju da će dio grijne sezone koristiti mazut”, navodi Bačarević.

Treći problem je dužina trajanja aneksa ugovora.

“On će važiti do 1. januara iduće godine. A šta onda? Je li stvarno mislite da će cijene nafte pasti? Oni to ostavljaju nekoj novoj vladi da se time bave, a šta će onda oni moći uraditi? Ništa. I to nam je sve donio prelazak na Turski tok. Podsjetit ću vas, cijena nam je od tada porasla za 80 posto”, zaključio je Bačarević u izjavi za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare