Svijet

Rusi iznijeli nacrt novog svjetskog poretka: Ovako Moskva vidi međunarodne odnose nakon rata u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerno pokušava izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi, smatra bivši njemački ambasador u Rusiji Rüdiger von Fritsch, piše u nedjelju njemačka agencija dpa.

Cilj Kremlja je destabilizirati Europu masovnim priljevom izbjeglica, rekao je Rüdiger von Fritsch za nedjeljno izdanje njemačkih novina Tagesspiegel.

„Putinova je zamisao da će nakon kolapsa izvoza žitarica iz Ukrajine, gladni ljudi bježati iz svojih domova i krenuti put Evrope poput miliona Sirijaca koji su bježali od užasa rata”, rekao je von Fritsch.

Zbog toga Rusija priječi izvoz žita iz Ukrajne i granatira njezina skladišta žita, dodao je von Fritsch.

“S novim priljevom izbjeglica (Rusija) želi destabilizirati Evropu i povećati politički pritisak tako da zapadne države odustanu od svog čvrstog stava prema Rusiji”, objasnio je von Fritsch.

Riječ o Putinovom “novom hibridnom ratovanju”, dodaje Fritsch.

Taj novi način ratovanja uključuje neborbena sredstva poput kibernetičkih napada i kampanja dezinformacija.

Ukrajina je jedan od najvećih proizvođača žita u svijetu. Međutim, zbog ruske invazije i nametnute blokade ukrajinskih luka žito se ne može izvesti.

Rusija onemogućava Ukrajini da izveze 20 miliona tona žita, uglavnom iz lučkog grada Odese u Sjevernu Afriku i Aziju, prema njemačkoj vladi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare