Svijet

Rusi kažu da su pokrenuli masovne udare na ukrajinske snage. Tvrde da su im nanijeli ogromne gubitke

Rusija je saopćila da je pokrenula masovne udare tokom noći na ponedjeljak na ukrajinsku vojsku i povezane vojne ciljeve koristeći zračne snage, artiljeriju i sisteme protuzračne odbrane.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je ruska vojska projektilima uništila 16 ukrajinskih vojnih objekata tokom noći, uključujući pet komandnih centara, skladište goriva, tri skladišta municije te objekte u kojima su bili smješteni ukrajinski vojnici i vojna oprema.

Raketirani su položaji u harkovskoj, zaporiškoj, doneckoj i dnipropetrovskoj oblasti te u luci Mikolajiv, tvrdi rusko ministarstvo odbrane. Ruska avijacija je pak izvela napade na 108 položaja ukrajinske vojske.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi i da je uništeno 12 ukrajinskih dronova i tenkova te da su projektili Iskander korišteni za uništenje četiri skladišta oružja i vojne oprane u oblastima Luhansk, Vinica i Doneck.

Ruska artiljerija i topništvo pogodili su 315 vojnih meta tokom noći, dok je protuzračna odbrana oborila tri ukrajinska helikoptera, dva mlažnjaka MiG-29 i jedan avion SU 25, navodi rusko ministarstvo odbrane.