Nauka

Rusi likuju nad Pfizerovom vakcinom. Kažu da njihova ima veću učinkovitost

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) u srijedu je ustvrdio da su privremeni rezultati ispitivanja pokazali da ruska vakcina protiv Covida-19 Sputnjik V ima 92-postotnu učinkovitost, piše Reuters.

“Pokazujemo, temeljem podataka, da imamo iznimno učinkovitu vakcinu”, rekao je voditelj RDIF-a Kiril Dmitrijev te dodao da je to vijest o kojoj će oni koji su razvijali vakcinu pričati jednog dana svojim unucima.

Privremeni rezultati temelje se na ispitivanjima koja su provedena na 16 hiljada osoba koje su primile obje doze dvodozne vakcine. Privremena analiza provedena je nakon što se 20 sudionika istraživanja zarazilo Covidom-19 te nakon što se proučilo koliko njih je dobilo vakcinu, a koliko placebo.

Radi usporedbe, tokom ispitivanja vakcine BioNTech/Pfizer 94 osobe zaražene su Covidom. Kako bi se potvrdila učinkovitost vakcine, Pfizer je rekao da će nastaviti ispitivanja dok ne dostigne 164 slučaja zaraze Covidom.

RDIF je rekao da će se njihova ispitivanja provoditi još šest mjeseci te da će se rezultati istraživanja nakon recenzije objaviti u vodećem međunarodnom medicinskom časopisu.

Treća faza ispitivanja vakcine koju je razvio Istraživački centar Nikolaj-Gamaleja odvija se u 29 klinika širom Moskve, a u njemu učestvuje 40 hiljada volontera. Četvrtina njih primit će placebo.

RDIF tvrdi da su šanse da će se osoba koja je vakcinisana Sputnjikom V zaraziti Covidom 92 posto manje nego kod osoba koje su dobile placebo. To je puno više od 50 postotne učinkovitosti koju zahtjeva Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država.

Sputnjik V dizajniran je da izazove reakciju nakon obje doze koje se daju u razmaku od 21 dana, a svaka se doza temelji na različitim viralnim vektorima koji inače uzrokuju prehladu – ljudskim adenovirusima Ad5 i Ad26. Podsjetimo, vakcina BioNTech/Pfizer koristi tehnologiju glasničke ribonukleinske kiseline, a dizajnirano da izazove reakciju imunološkog sistema te ne sadržava patogene.

“Rusija trenutno testira još jednu vakcinu, onu koju je razvio Institut Vector u Sibiru, a uskoro će registrirati i treću”, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin te dodao da su sva učinkovita. “Studije su potvrdile da su vakcine sigurne, da ne izazivaju ozbiljne nuspojave te da su učinkovite.”

RDIF je rekao da Sputnjik V tokom treće faze testiranja nije uzrokovao nikakve ozbiljnije nuspojave.

Ovo su tek drugi rezultati ispitivanja neke vakcine koja je došla u kasnu fazu testiranja, a objavljeni su nakon što su u ponedjeljak objavljeni rezultati testiranja vakcine BioNTech/Pfizer. Ta vakcina posjeduje 90-postotnu učinkovitost.

Rusija je vakcinu za nacionalnu upotrebu registrirala još u augustu, a 10 hiljada ljudi za koje se smatralo da pripadaju riskantnim skupinama već je primilo vakcinu. Putin je rekao da će Rusija s masovnim vakcinisanjem početi prije kraja ove godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare