Svijet

‘Rusi ne žele čeličanu u Mariupolju čistiti metar po metar, to je užas’

Ukrajinske snage koje brane golemu čeličanu Azovstal u opkoljenom i razorenom Mariupolju mogle bi dugo izdržati koristeći gerilske taktike, utvrđene pozicije i tunele, rekao je vojni analitičar Justin Crump za BBC.

Crump, koji radi u Sibyllineu, konsultantskoj kompaniji za pitanja sigurnosti, rekao je da su ukrajinske snage “itekako spremne na obranu”, dodavši kako su imali dulje od 50 dana da utvrde svoje položaje i pripreme rute za bijeg.

“Ako ih ne unište, mislim da bi mogli izdržati tamo dugo. Noću bi mogli izlaziti u gerilske prepade, a potom se vratiti”, rekao je Crump.

Procjenjuje da Azovstal brani još oko 800 boraca. Predvode ih vojnici Azova, pukovnije koja se povezuje s krajnjom desnicom, a Rusi je smatraju “neonacističkom”.

“Ti vojnici ne žele biti zarobljeni, ne vjerujem da će se predati. A Rusi ne žele ući unutra i čistiti čeličanu metar po metar u tunelima, to je užasno”, rekao je.

Navodi da je Ukrajina izuzetno rizičnim noćnim misijama uspjela opskrbiti borce u Azovstalu zalihama, oružjem i municijom.

Čeličana Azovstal je ključan industrijski pogon u toj regiji i ako je se Rusi dokopaju, možda bi im Kina mogla pomoći da je vrate u funkciju jer Kinezima treba čelik, rekao je Crump, dodajući kako će obnova razorenog Mariupolja trajati godinama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare