Svijet

Rusi prisilno mobiliziraju beskućnike. Doslovno ih pokupili s ulice

Ruske vlasti mobiliziraju ljude iz najranjivijih grupa za rat u Ukrajini, objavio je neovisni portal Mediazona, a prenosi Moscow Times. Sada su počeli kupiti beskućnike.

Dužnosnici u Moskvi odvode ljude iz centra za beskućnike i potrebite te iz hostela u kojima žive radnici migranti, navodi se u izvještaju Mediazone.

Desetine beskućnika pokupljeni su s ulica i odvedeni u vojne urede za mobilizaciju u proteklih nekoliko sedmica, odnosno otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio “djelomičnu” mobilizaciju, tvrdi humanitarna organizacija koja dijeli hranu beskućnicima po glavnom gradu Rusije.

“Policija je došla ovdje i nikog nije ništa pitala. Vidjeli su ljude koji su u redu čekali na hranu. Zgrabili su ih i odveli protiv njihove volje. Potom su ih utrpali u autobuse i odveli u regrutacijske urede”, rekao je za Mediazonu izvor koji je iz razumljivih razloga htio ostati anoniman.

Definicija djelomične mobilizacije, koju je proglasio Putin, znači angažiranje dijela odbrambenih potencijala zemlje. Prema načinu provedbe ona, kao i opća mobilizacija, može biti javna i tajna .

U ovome slučaju djelomična mobilizacija, gotovo sigurno znači uključivanje u sukob u Ukrajini, svih onih s prijašnjim vojnim iskustvom.

Prema posljednjoj službenoj objavi ruskog ministarstva odbrane, u ovome slučaju to znači mobilizacija 300 hiljada ljudi. Rusija inače ima najveći broj rezervista na svijetu, prema navodima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, njih 25 miliona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare