Svijet

Rusi proizveli prvu seriju ‘Sputnika V‘ za civilnu upotrebu. Ko će prvi dobiti vakcinu

Ruske vlasti tvrde da je ta zemlja proizvela prvu seriju vakcina ‘Sputnik V’ za civilnu upotrebu, a distribucija u regijama diljem zemlje očekuje se uskoro.

Ministarstvo zdravstva Rusije je saopćilo da je vakcina protiv koronavirusa ‘Sputnjik V’, koju je razvio Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”, prošla testove u laboratorijama Federalne službe za nadzor zdravstvene zaštite i da je proizvedena za civilnu upotrebu.

Ranije je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško objasnio da proizvodnja vakcine za civilnu upotrebu u ovoj fazi znači da će biti vakcinisani građani iz visokorizičnih grupa, tačnije medicinsko osoblje i nastavnici, kao i da će vakcinacija biti provedena istovremeno kada i posljednja faza kliničkih ispitivanja.

Rusija je 11. augusta postala prva zemlja na svijetu koja je registrirala vakcinu protiv koronavirusa. ‘Sputnik V’ je prošao dvije faze kliničkih ispitivanja u junu i julu, a posljednja, treća faza bit će provedena nakon registracije vakcine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare