Svijet

Rusi slave, ušli su u “američko dvorište”: “Vrijeme je da pošaljemo nešto moćno bliže Americi”

Ruska državna televizija pozvala je na stacioniranje ruskog oružja i trupa “bliže” Sjedinjenim Državama pošto je predsjednik Vladimir Putin i dalje u velikoj mjeri izolovan na svjetskoj sceni nakon invazije na Ukrajinu.

Putin je 24. februara pokrenuo napad na susjednu zemlju, što je izazvalo brzu reakciju zapadne međunarodne zajednice. SAD i njihovi NATO saveznici uveli su oštre finansijske sankcije protiv ruske ekonomije i moskovske elite i poslali milijarde dolara vojne i humanitarne pomoći kijevskim snagama.

Državna televizija Rusija-1 poručila je da Moskva treba da premjesti vojne snage blizu SAD, pozivajući se na naređenje predsednika Nikaragve Daniela Ortege kojim se daje dozvola da ruske snage ostanu u njegovoj zemlji. Centralnoamerička zemlja se nalazi oko 3.000 kilometara južno od SAD.

Ruska televizijska voditeljka Olga Skabejeva tvrdi da je “najneprijatnija trešnja na vrhu demokratske torte za Sjedinjene Države” to što je Ortega “dao dozvolu da ruske trupe, brodovi i avioni uđu u Nikaragvu”. Moskovske snage će se navodno nalaziti u centralnoameričkoj zemlji i u drugoj polovini 2022. u “humanitarne svrhe”.

– Šta ste hteli? Ako američki raketni sistemi mogu skoro da stignu do Moskve sa ukrajinske teritorije, vrijeme je da Rusija izbaci nešto moćno bliže Americi – rekla je Skabejeva.

Ruska novinska agencija Tass izvjestila je u srijedu da je Ortega “potpisao naredbu o produženju dozvole za prisustvo stranih vojnih kontingenata, uključujući i ruske, prema zvaničnom vladinom glasniku”. Uprkos procjeni Skabejeve, u izveštaju Tass-a se navodi da je Ortega dao dozvolu i trupama iz SAD—pored snaga iz Venecuele, Hondurasa, Gvatemale, Dominikanske Republike, Кube, Meksika i Salvadora.

Ortega je bio nepokolebljiv saveznik Rusije još od perioda kada je bio na čelu revolucije koja je zbacila diktatora Anastasija Somozu 1979. godine. Ortega je bio predsjednik od 1985. do 1990. godine, prije nego što je ponovo izabran na vlast 2007. godine.

U aprilu, panel novinara i eksperata se u emisiji Rusije-1 smijao dok su razgovarali o mogućnosti izvođenja nuklearnih udara na gradove SAD.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare