Svijet

Rusi snažno napadaju, a EU priprema šesti paket sankcija Rusiji. Zelenskij: Bit će jako bolan

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da Evropska unija planira šesti paket sankcija Rusiji.

“Radimo na tome da to bude uistinu bolno za ruski vojni stroj i rusku državu u cjelini”, rekao je Zelenskij, dodajući da je s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom vodio “vrlo temeljite razgovore” o odbrambenim i finansijskim pitanjima, kao i o sankcijama.

“Konkretno, sankcije će osigurati ograničenja za ruski energetski sektor, bankarski sektor, izvoz, uvoz i transport”, rekao je i ponovio svoj poziv na potpuni embargo na isporuku ruske nafte.

“Situacija na istoku i jugu zemlje ostaje maksimalno teška. Okupatori ne odustaju od pokušaja da u novoj, opsežnoj ofanzivi ostvare barem nekakvu pobjedu. Treba im barem nešto čime mogu nahraniti svoje propagandiste”, rekao je Zelenskij.

Govorio je i o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji.

“Ovo je historijski trenutak kada možemo razviti maksimalnu brzinu u pristupanju Evropskoj uniji.

Već smo dokazali da su ukrajinske državne i javne institucije dovoljno učinkovite da izdrže čak i test rata. Već činimo onoliko koliko drugi narodi nikada nisu činili za zaštitu slobode na evropskom kontinentu.

I vidim od svih naših prijatelja u Evropskoj uniji spremnost da pomognu našem cilju što je više moguće”, rekao je Zelenskij.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare