Svijet

Rusi stvaraju novu paradržavicu u Ukrajini: Uveli svoje medije i valutu pa najavili konačni cilj

Vlasti koje je postavio Kremlj u gradu Hersonu na jugu Ukrajinu, prvom gradu kojeg su Rusi zauzeli tokom invazije koja je počela 24. februara, kažu da planiraju od predsjednik Rusije Vladimir Putin zatražiti da formalno tu regiju pripoji Rusiji. Moskva je na to rekla da smatra da lokalno stanovništvo treba odlučivati o svojoj sudbini.

Ukrajina je nakon okupacije Hersona upozorila da Rusija u tom gradu planira organizirati referendum koji je Kijev okarakterizirao kao ilegalan i lažan, piše BBC.

Rusija je u Herson i druge dijelove Ukrajine koje je okupirala počela uvoditi rublju te vlastite medije i internetsku infrastrukturu.

Ruska je vojska Herson okupirala početkom marta, sedmicu nakon što je napala Ukrajinu. Taj je grad prvi veliki grad koji je pao u ruke Rusa.

U Hersonu je prije ruske invazije živjelo 290 hiljada stanovnika, no bivši gradonačelnik kaže da je nakon invazije iz njega pobjeglo oko 40 posto stanovnika.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije kaže da je Herson zbog činjenice da preko rijeke Dnjepar na kojoj leži ima izlaz na Crno more ključan punkt na kopnenom mostu između Rusije i Krima koji Putin želi uspostaviti.

Ruski vojni zvaničnici razvlastili su gradonačelnika Hersona čim su ga zauzeli. Ruska državna novinska agencija Ria napisala je da gradonačelnik Ihor Kolihajev “nije sarađivao” s okupatorima te da je zato maknut sa svoje pozicije. Proruska administracija nakon toga je preuzela upravljanje na gradom i regijom oko njega.

Stanovnicima grada onemogućen je pristup ukrajinskim televizijskim stanicama, a telekomunikacijske kompanije koje su im pružale usluge pristupa internetu zamijenjene su ruskim. Ukrajina kaže da Rusi žele da njihova propaganda bude jedini izvor informacija o situaciji u državi.

Nova regionalna vlast inicirala je prijelaz s ukrajinske grivnje na rusku rublju. Tranzicija koja bi trebala trajati četiri mjeseca počela je 1. maja, a ruske su vlasti zabranile dopremanje grivnje u banke.

Stanovnici Hersona BBC-ju su rekli da ruske vlasti počele penzije isplaćivati u rubljima.

Proukrajinski demonstranti prolaze pored ruskih vojnika tokom demonstracija u Hersonu

Pokret otpora u gradu i dalje postoji iako nije velik. Neki građani tako sve rublje koje prime odmah promijene u grivnje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio je žitelje Hersonske oblasti da Rusija u njoj planira organizirati “tzv. referendum” o otcjepljenju od Ukrajine i uspostavljanju “narodne republike”.

Zelenskij je sugrađanima rekao da ruskim vlastima ne daju lične podatke poput brojeva pasoša jer bi ih Rusi mogli iskoristiti za falsificiranje glasova na tom referendumu.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije reklo je u aprilu da bi Rusija pomoću tog referenduma opravdati okupaciju Ukrajine.

Međutim, Kolihajev je rekao da će referendum biti ilegalan jer je Herson još uvijek službeno dio Ukrajine. Zelenskij je rekao da se organiziranje referenduma uklapa u ruske planove komadanja Ukrajine i stvaranja mnogo malih “pseudo-republika”.

Zamjenik proruskog gradonačelnika Hersona Kiril Stremusov u srijedu je rekao da će Hersonska oblast zatražiti pripojenje Ruskoj Federaciji. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ubrzo je nakon toga rekao da žitelji tog područja, kao nekoć žitelji Krima, trebaju odlučivati o vlastitoj sudbini.

Moskva je 2014. aneksirala Krim nakon referenduma koji je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila ništavnim. Rusi su nakon toga izgradili most kojim su Krim spojili s jugom Rusije te iz opticaja maknuli grivnju. Proruski mediji sada dominiraju poluotokom.

Međutim, situacija u Hersonu sličnija je onoj u Donbasu, gdje su nakon aneksije Krima ustanovljene Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika. U tim se “zemljama” također koristi rublja, a njihovim su stanovnicima uručeni ruski pasoši.

Tamošnjim penzionerima i državnim službenicima isplaćuje penzije i plaće, a u školama se nastava odvija prema ruskom kurikulu. Ukrajina se zbog svega toga požalila Moskvi i optužila je za provođenje “rusifikacije” Ukrajine.

Još nema govora o aneksiji Hersona već se samo razgovara o narodnoj republici.

Slični referendumi u Lugansku i Donjecku koji su organizirani u maju 2014. godine odbačeni su kao namješteni i ilegalni.

Raspravlja se o tome da će Rusija u te dvije regije organizirati nova dva referenduma, one o pripojenju Rusiji.

Ukrajina je jasno rekla da će sva lažna glasanja smatrati ništavnima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare