Svijet

Rusi u nevjerici zbog novog poteza Putina: Hoće li mi neko objasniti šta se upravo dogodilo? Ovo je izdaja!

U sinoćnjoj velikoj razmjeni zarobljenika ukrajinski borci iz Azova oslobođeni su zajedno sa stranim državljanima koji su se borili za Ukrajinu.

Borci iz Azova dio su ukrajinske nacionalne garde, no u Rusiji ih se opisuje kao naciste. Od početka rata, predsjednik Vladimir Putin je govorio da se ruske trupe bore za oslobađanje Ukrajine od neonacističkog režima.

Mnogi pripadnici bataljona Azov bili su sedmicama ukopani u čeličani Azovstal ranije ove godine, sve dok ih Rusija nije zarobila.

U julu je ruski Vrhovni sud priznao ukrajinski bataljon Azov terorističkom organizacijom i zabranio njeno djelovanje u Rusiji.

‘Šteta što Staljin više nije s nama‘

U to je vrijeme predsjednik moskovskog Javne nadzorne komisije Georgij Volkov ustvrdio da pripadnici Azova prakticiraju kanibalizam, pozivajući se na, kako je rekao, svjedočenje zarobljenog militanta.

Ipak, među onima koji su sinoć oslobođeni bili su zapovjednik Azova Denis Prokopenko i njegov zamjenik Svjatoslav Palamar. Ovaj razvoj događaja izazvao je veliki bijes i zbunjenost među ruskim proratnim komentatorima na internetu, piše BBC.

"Hoće li iko objasniti šta se upravo dogodilo? Hoće li iko odgovarati za sve ovo? Šteta što Staljin više nije s nama", stoji na jednom Telegram nalogu.

"Ovo je gore od zločina... i gore od pogreške. Ovo je nevjerovatna glupost. Ili namjerna sabotaža", rekao je bivši vojni zapovjednik proruskih pobunjenika u Donjecku Igor Strelkov.

Telegram kanal Ribar je situaciju oko razmjene zarobljenika kratko prokomentirao. "Ovo je ozbiljan udarac reputaciji kako god na to gledali", poručili su.