Politika

Rusi udarili po Inzku: Izvještaj nije izbalansiran i da ne odražava pravo stanje u BiH

Predstavnica Rusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Anna Evstigneeva oštro je kritizirala izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Kazala je da izvještaj nije izbalansiran i da ne odražava pravo stanje u BiH.

Kako je kazala, izvještaj je “predstavljen na način da su sve poteškoće na tom području krivica bosanskih Srba i Hrvata”. Kako je navela, sve navedeno u izvještaju je rečeno “kako bi stvorila iluzija o daljnjoj potrebi Ureda visokog predstavnika u BiH”.

“Ovo dovodi do zaključka da je su se sve pozitivne promjene desile zahvaljujući Inzku. Kroz svoje akcije, on potpaljuje tenzije i ne pomaže međuetničkom dijalogu. To je vidljivo kroz njegove instrukcije i ultimatume bh. vlastima kao i insinuacije da su Srbi kolektivno odgovorni za tragične događaje u oružanom sukobu. Snažno preporučujemo Inzku da se suzdrži od širokog interpretiranja njegovog mandata, pogotovo na polju euroatlantskih integracija i saradnji BiH, NATO-a i EU. Predlažemo Inzku da se prestane glumiti samoproglašenog generala koji je iznad zakona i demokratskih institucija”, navela je ona.

Poručila je da je “sva instumentalizacija viskogo predstavnika ne neprihvatljiva”.

“Kao vrijednu alternativu, predlažemo da Vijeće sigurnosti UN-a pročita pročita izvještaj Vlade RS. Situacija u BiH je u potpunosti stabilna, ne postoji prijetnja za međunarodni mir i sigurnost. Ponavljamo još jednom, suverenitet BiH nosi njen narod i sudbinu zemlje i način na koji će se razvijati odredit će narod, a ne visoki predstavnik ili neki drugi strani faktor”.

Ona je potvrdila stav Rusije za hitnim zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.

“Rusija u potpunosti podržava temeljne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, kazala je predstavnica Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.Povezani postovi: