Svijet

Rusi uništavaju Harkov, ali istočno od grada događa se nešto veoma loše po njih

Harkov, drugi najveći ukrajinski grad, proživio je još jednu tešku noć.

Gradonačelnik Igor Terekov rekao je da su tokom noći i jutra brojne detonacije uzdrmale grad, te da su Rusi raketama gađali stambene zgrade i sami centar grada.

Brojne zgrade su u plamenu, ima i mrtvih i ranjenih", rekao je Terekov koji je dodao da je sada potpuno jasno koji je ruski cilj.

Civilni objekti

"Uglavnom gađaju civilne objekte. Žele posijati paniku u slomiti duh lokalnog stanovništva. Međutim, njima nije jasno da je to nemoguća misija. Ništa nas ne može slomiti. Danas sam svjedočio sceni kako liječnička ekipa pomaže jednoj ženi usred granatiranja grada", prenosi "Jutarnji list".

Terekov je na Telegramu napisao kako se "divljačko bombardiranje grada nastavlja" i pozvao je građane da ostanu u skloništima ili na stanicama podzemne željeznice.

Sigurnosne službe Harkova izvijestile su da je u nedjelju navečer gorjelo na 18 različitih mjesta diljem grada, a jedna petokatnica je skoro u potpunosti uništena.

Snažan napad na grad potvrdio je i Oleg Sinegubov, prvi čovjek oblasti Harkov:

Zgrade u plamenu

"Napad je uslijedio usred bijela danas i to na sami centar grada. Najmanje petero ljudi je poginulo, a 20 ih je ozlijeđeno. Brojne stambene zgrade su u plamenu".

Međutim, Sinegubov nije propustio spomenuti da su ukrajinske jedinice istočno od grada u velikoj protuofanzivi i da je oslobođeno nekoliko sela četrdesetak kilometara od Harkova.

Ako je to istina, to je veliki udarac za rusku vojsku budući da to područje oni koriste za opskrbu snaga u Donbasu gdje se priprema velika ofanziva. Prošle sedmice, ukrajinski specijalci raznijeli su i jedan most koji je također bio na ruskoj ruti za Donbas.