Svijet

Rusi zaprijetili Elonu Musku: Terminali Starlinka, koje je stavio na raspolaganje Ukrajini, mogli bi postati legitimna meta

Rusi upozoravaju Elona Muska, šefa Tesle, da bi terminali njegovog Starlinka, koji je stavio na raspolaganje Ukrajini, mogli postati – legitimna meta.

Tokom nedavnog sastanka radne grupe UN-a o smanjenju svemirskih prijetnji, predstavnik ruske delegacije Konstantnin Voroncov upozorio je na “ekstremno opasan trend” korištenja svemirskih tehnologija tokom ratnih sukoba.

Pomenuo je da SAD i njihovi saveznici koriste elemente civilne i komercijalne infrastrukture postavljene u svemiru u vojne svrhe.

Iako nije konkretno spomenuo Space-X, jasno je da je mislio upravo na Muskovu kompaniju, navode naučni portali.

Voroncov je upozorio da je ta provokativna upotreba civilnih satelita prema “Ugovoru u svemiru” – upitna, jer se svemirska tehnologija može koristiti isključivo u mirovne svrhe.

Također, on je upozorio da bi zbog takvih akcija i indirektne uključenosti u vojne sukobe ta “kvazi-civilna infrastruktura” mogla postati “legitimna meta odmazde”.

Musk je odgovorio putem Twittera”, tvrdeći da je upotreba Starlinka namijenjena isključivo za mirovne svrhe. Problema sa Muskovim satelitskim internetom nemaju samo Rusi, već i Kinezi.

Nedavno u javnost “procurio” dokument naučnika povezanih sa kineskom vladom u kojem se naglašava potreba razvoja tehnologija i metoda kojima bi mogli uništiti Starlinkove satelite koji predstavljaju skrivene opasnosti i izazove Kini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare