Svijet

Rusi zbunjeni: Kremlj ne zna koje je akentirao dijelove Ukrajine

Tri dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao “ugovore o pristupanju”, formalizirajući rusko nezakonito pripajanje četiri okupirane regije u Ukrajini, Kremlj je objavio da će morati “obaviti konsultacije o definiranju granica dvije regije”.

Tokom redovnog brifinga s novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da granice južnih regija Herson i Zaporožje, koje su pod ruskom okupacijom, još nisu utvrđene:

“Nastavit ćemo konsultirati ljude koji žive na ovim prostorima”.

Dodao je da ne može precizirati u kojem će formatu biti obavljene konsultacije.

Zbunjenost raste jer se čini da Rusija ne može potvrditi polaže li pravo na sve okupirane regije u Ukrajini ili samo na one dijelove koje kontroliraju njene snage.

Prošle je sedmice Moskva službeno navela da anektira četiri ukrajinska regije – Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck – ali niti jedno nije u potpunosti pod kontrolom njenih snaga dok ukrajinska vojska nastavlja napredovati na jugu.

Od Putinove ceremonije “aneksije” u petak, ukrajinske snage postigle su značajne uspjehe, uključujući zauzimanje ključnog istočnog grada Limana, kao i malih naselja Arhanhelske i Miroljubivka u regiji Herson.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare