Svijet

Rusija je nedavno zaprijetila zauzimanjem Aljaske, sada su otišli korak dalje. Amerikanci su dobili strašnu poruku

Američka vojska objavila je kasno u utorak da je ruski izviđački avion upao u identifikacijsku zonu američke protuzračne odbrane u blizini Aljaske u “dva odvojena navrata, tokom posljednja dva dana”.

Identifikacijska zona protuzračne odbrane je zračni prostor izvan državnih granica unutar kojeg se od aviona koji ulaze očekuje da emitiraju svoj identitet i odredište. Nejasno je je li to bio namjenski ruski promatrački avion, kojih ruska vojska ima samo nekoliko, ili zračni radar ili pomorski patrolni avion (najvjerojatnije Il-38). Bez obzira na to, dok Rusija s vremena na vrijeme provodi te upade, vjerovatno je da Kremlj ovdje pokušava poslati niz poruka.

Prvo, Rusija signalizira svoju zadržanu sposobnost prijetnje zapadnoj obali SAD-a. Javno, iako ponekad prikriveno, jačanje ruskog ponosa i moći centralna je strateška doktrina Vladimira Putina. Uz napetosti između Sjedinjenih Država i Rusije na visokoj razini zbog rata u Ukrajini, i uz vrlo značajne neuspjehe i gubitke Rusije u tom ratu, ovaj prikaz omogućuje Putinu da podsjeti SAD na nešto. Naime, da Rusija još uvijek može ugroziti teritoriu SAD-a.

Faktor borbenog aviona F-22 također je važan u tom smislu. Najmanje jedan F-22 presreo je ruski avion koji je upao. Problem: nema toliko F-22 dostupnih američkoj vojsci. Odgovarajući na ruske prijetnje istočnom krilu NATO-a, predsjednik Joe Biden nedavno je prebacio šest borbenih aviona F-22 iz njihove matične baze u Anchorageu u bazi zračnih snaga Elmendorf u Poljsku. Analitičari tvrde da ovaj transfer degradira ionako uveliko neadekvatnu spremnost američke vojske protiv Kine.

Zauzvrat, preko ove akcije iz zraka, Moskva podsjeća Washington da može vezati američku vojnu imovinu tamo gdje SAD želi tu imovinu na raspolaganju za druge operacije. Uzimajući u obzir njihov ograničeni broj (ukupno oko 140) i iznimne sposobnosti (kao lovci za zračnu nadmoć, F-22 su daleko superiorniji od F-35), F-22 Pacifičkih zračnih snaga sa sjedištem na Aljasci bili bi vredniji bazirani izvan Havaja ili Guama.

Problem: planovi SAD-a za odbranu i napad na ruske strateške snage zahtijevaju da SAD zadrži neke F-22 na Aljasci. Na margini, ovo pomaže Kini jer avioni nisu dostupni za borbu protiv Narodnooslobodilačke vojske. Bijesan zbog nedavnog posjeta predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu i odlučan da kao odgovor eskalira protiv interesa SAD-a, Peking će ove sedmice na ruske upade gledati kao na dobrodošao znak solidarnosti. Putin svoj odnos s Kinom vidi kao ključni sastojak zadržavanja statusa Rusije kao velike sile.

Prijetnja Rusije na dalekom sjeveru nije samo za pokazivanje.

F-22 koji je bio uključen u ovosedmično presretanje bio bi lansiran iz zračne baze Elmendorf, vjerovatno da bi izvršio presretanje iznad Beringovog mora. Zašto je to važno?

Odlučna izvršiti de facto kontrolu nad unosnim energetskim i ribolovnim rezervama Beringovog mora, Rusija je posljednjih godina izvršila agresivne upade u te vode. To uključuje tranzite u ekskluzivnu ekonomsku zonu SAD-a i uznemiravanje američkih civilnih ribarskih brodova. Dok je Trumpova administracija pokušala nametnuti troškove ruske aktivnosti na ovom području, Bidenova administracija je bila tolerantnija prema tome. Putinov krajnji interes počiva na osiguravanju kontrole nad Arktikom, osiguravanju njegove opskrbe energijom i novim, globalnim zagrijavanjem omogućenim tranzitnim rutama isključivo za dobrobit Rusije.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare