Svijet

Rusija je tvrdila da je pobijedila koronu, a onda se sve preokrenulo. Sada su pohrlili masovno da se vakcinišu, evo zašto

Rusija je konačno priznala da ima problem sa vakcinacijom – ali sa eksplozijom novih slučajeva koji su doveli do najviših brojki od januara, pitanje je da li je ta javna realizacija došla prekasno.

Moskovljani su stajali u redu ispred tržnog centra na Crvenom trgu najtoplijeg junskog dana ikada zabilježenog, čekajući vakcinaciju koja će im omogućiti da zadrže posao.

“Nisam protiv vakcinacije, jednostavno nisam mislio da mi treba jer sam već imao covid. Međutim, s obzirom na to da radim u restoranu, poslodavac nam je dao rok za vakcinaciju do petka, jer u ponedceljak zahtjevi za QR kodom stupaju na snagu. Test na antitijela traje oko dvije sedmice, pa sam odlučio da to uradim”, rekao je za Moscow Times Aleksej, 31-godišnji barmen.

Samo 11 posto od 146 miliona stanovnika Rusije potpuno je vakcinisano – bilo zbog skepticizma prema vakcinama ili zbog “nihilizma“, kako je sugerisao portparol Кremlja Dmitrij Peskov.

Prošle sedmice je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin naložio obaveznu vakcinaciju za 60 posto radnika u gradskom uslužnom i javnom sektoru. Od 28. juna, svi moskovski kafići i restorani će služiti samo goste koji su vakcinisani, preležali covid u proteklih šest mjeseci ili su pokazali negativan test ne stariji od 78 sati.

Prema gradonačelnikovoj uredbi, radnici u uslužnom sektoru moraju da prime prve doze najkasnije do 15. jula, a druge do 15. augusta.

Dekret se odnosi na uslužne radnike, zaposlene u maloprodaji, kozmetičkim salonima, fitnes klubovima, hemijskom čišćenju, prehrambenim i ugostiteljskim uslugama, poštama, bankama, obrazovanju, zdravstvu, socijalnim službama i kulturnim institucijama.

Iako vakcinacija načelno ostaje dobrovoljna za Ruse, ovi radnici se suočavaju sa otkazom ukoliko poslodavcima ne pokažu QR kod sa potvrde o vakcinaciji.

“Ako Moskovljanin radi u uslužnom sektoru, mora da se vakciniše. Ako donese odluku da se ne vakciniše, onda bi jednostavno trebalo da prestane da radi u uslužnom sektoru”, rekao je u četvrtak Peskov.

Anketa web-stranice za pretragu zaposlenja SuperJob objavljena u četvrtak kaže da se šest od 10 Moskovljana protivi “covid free” režimu u kafićima i restoranima koji je nametnula gradska vlada.

Ilija (24) je konobar u restoranu koji se na vakcinaciju odlučio tek nakon što mu je poslodavac rekao da to uradi.

“Ne bojim se vakcina, ali jednostavno nisam o tome razmišljao. Ako to moram da uradim, učinit ću to”, rekao je.

Nove mjere dolaze nakon što je sve veći broj slučajeva delta varijante koronavirusa ispunio bolnice. U četvrtak je Moskva prijavila preko 8.500 infekcija i 92 smrtna slučaja, što je najviše u jednom danu od početka pandemije.

Suočen sa naletom novih slučajeva vođenih izuzetno zaraznom varijantom koja je otkrivena u Indiji, čak je i Кremlj morao da promeni ton kako bi pružio podršku regionalnim liderima za provođenje nepopularnih mjera. Videosnimci lokalnih bolnica preplavljenih pacijentima ili dugih redova Hitne pomoći vratili su se posle višemjesečnog zatišja u kojem je Rusija tvrdila da je pobijedila bolest.

Čini se da ultimatum gradonačelnika Sobjanjina ima efekta, jer je njegova zamjenica Anastasija Rakova u utorak izjavila da je stopa vakcinacije povećana za pet puta od donošenja dekreta.

Anastasija, zaposlena u ljudskim resursima, rekla je za Guardian da “nema drugog izbora osim da se vakciniše, a Alena (25), šminkerka u kozmetičkom salonu i bivša antivaksekra kaže da nikada ne bi stala u red za vakcinaciju da nije Sobjanjinove uredbe.

Na pitanje da li smatra da su novi zahtjevi pravični, govorila je o ruskom konceptu “avosa”, koji se slobodno može prevesti kao “slijepa nada“ i opisuje filozofiju očekivanja najboljeg bez obzira na okolnosti.

“Bez pritiska mnogi se ne bi vakcinisali u našoj zemlji, jer nemaju povjerenja u vakcinu”, kazala je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare