Svijet

Rusija je u 100 dana invazije oborila rekorde zarade od nafte. Cifre su nestvarne

Rusija je u prvih sto dana rata u Ukrajini zaradila 98 milijardi dolara od izvoza fosilnih goriva, a najveći uvoznik je Evropska unija, pokazalo je novo istraživanje.

Izvještaj kojeg je u ponedjeljak objavio nezavisni centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) sa sjedištem u Finskoj objavljen je dok ruske snage nastavljaju s naporima da potpuno zauzmu istočnu ukrajinsku regiju Donbas.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija poslale su oružje i novac kako bi pomogli Ukrajini da se odbrani od ruskih napada, dok su istovremeno kaznile Moskvu ekonomskim sankcijama bez presedana.

Međutim, Kijev je pozvao zapadne zemlje da prekinu sve trgovinske odnose s Moskvom u nadi da će na taj način zaustaviti finansiranje ruske invazije koja je počela 24. februara. Prije rata, Rusija je Evropskoj uniji isporučivala oko 40 posto plina i 27 posto uvezene nafte.

Ranije ovog mjeseca blok je pristao zaustaviti većinu uvoza ruske nafte, a cilj mu je smanjiti isporuke plina za dvije trećine ove godine. Embargo trenutno nije u planu.

Prema izvještaju kojeg je objavio CREA, 61 posto izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Evropsku uniju za oko 60 milijardi dolara.

Najveći uvoznici bili su Kina sa 13,2 milijarde dolara, Njemačka s 12,7 milijardi dolara, Italija s 8,2 milijarde dolara, Nizozemska sa 8,4 milijarde dolara, Turska sa 7 milijardi dolara, Poljska sa 4,6 milijardi dolara, Francuska s 4,5 milijardi i Indija s 3,6 milijardi dolara.

Rusija je najviše prihoda ostvarila od prodaje sirove nafte (48,2 milijarde dolara), zatim plina iz plinovoda (25,1 milijarde dolara), naftnih derivata (13,6 milijardi dolara), ukapljenog prirodnog plina ili LNG-a (5,3 milijarde dolara) i uglja (4,8 milijardi dolara) .

Čak i u maju kada je ruski izvoz pao, a zemlje i kompanije izbjegavale njene zalihe zbog rata u Ukrajini, globalni rast cijena fosilnih goriva nastavio je puniti budžet Kremlja, a prihodi od izvoza dosegli su rekorde.

Ruske prosječne cijene fosilnih goriva za izvoz su u prosjeku su bile oko 60 posto više nego prošle godine, navodi CREA.

Neke zemlje poput Kine, Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata povećale su uvoz fosilnih goriva iz Rusije, navedeno je u izvještaju.

“Dok EU razmatra strožije sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog plina na svijetu”, rekao je analitičar CREA-e Lauri Myllyvirta.

S obzirom na to da se većina tih kupovina ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da je Francuska svjesno odlučila koristiti ruske energente nakon ruske invazije na Ukrajinu, dodao je Myllyvirta.

On je pozvao na uvođenje embarga na ruska fosilna goriva kako bi se “djela uskladila s riječima”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare