Svijet

Rusija: Na ovakvo agresivno ponašanje Amerika će dobiti odgovor. Platiti će cijenu za ovo

“Sjedinjen države neće izbjeći recipročne sankcije kojima će Rusija uzvratiti na američke sankcije donesene ranije danas”, poručili su Rusi i pozvali američkog ambasadora na “težak razgovor”.

“SAD nije spreman prihvatiti objektivnu stvarnost multipolarnog svijeta u kojem nema američke hegemonije. Na takvo agresivno ponašanje dobit će odgovor. Neizbježan je odgovor sankcijama”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

“Washington mora shvatiti da će platiti cijenu srozavanja bilateralnih odnosa. Odgovornost će biti potpuno na SAD-u”, dodala je Zaharova. Objavila je da je američki ambasador u Moskvi John Sullivan pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova “na razgovor koji će za američku stranu biti težak”.

PROČITAJTE  Klimatske promjene usmrtile više od 17.000 ljudi od početka pandemije

Podsjetimo, američka vlada pokrenula je diplomatsku i financijsku ofenzivu protiv ruskih dužnosnika i poslovnog sektora, držeći Moskvu odgovornom za seriju nedjela, od kibernetičkih napada do aneksije Krima i uplitanja u američke predsjedničke izbore 2020. Washington je najavio protjerivanje desetorice ruskih diplomata iz SAD-a te sankcije za više organizacija i pojedinaca.

Sankcije se odnose i na ruski suvereni dug zabranom američkim finansijskim ustanovama da ga otkupljuju nakon 14. juna te na šest ruskih tehnoloških tvrtki optuženih za podršku kibernetičkim potezima ruskih obavještajaca. Upitan ranije danas o sankcijama glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da one ne idu u prilog “organizaciji summita između predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina, a što je predložio Washington”.

PROČITAJTE  Italija uvodi obavezne Covid pasoše za radnike

“U telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Joe Biden izrazio je želju za normalizacijom rusko-američkih odnosa. Potez njegove administracije svjedoči suprotno”, rekla je Zaharova.

Od ulaska novog američkog predsjednika u Bijelu kuću odnosi Moskve i Washingtona su se velikom brzinom pogoršali. Ruski ambasador u SAD povučen je otkako je Biden u jednom intervjuu na novinarsko pitanje je li Putin ubojica odgovorio potvrdno.Povezani postovi: