Svijet

Rusija ne očekuje velike pomake u razgovorima s talibanima

Specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Afganistan Zamir Kabulov izjavio je u petak kako ne očekuje bilo kakve velike pomnake u razgovorima s talibanima naredne sedmice u Moskvi.

Kabulov je kazao, u komentarima koje su objavile ruske novinske agencije, da su talibani potvrdili svoje prisustvo na razgovorima naredne srijede, ali da tek trebaju objaviti sastav svoje delegacije.

– Ne očekujemo nikakve pomake. Mi uviđamo da je ovo veoma dug proces – navodi novinska agencija RIA riječi Kabulova.

Dodao je da će se zvaničnici iz Rusije, Sjedinjenih Država, Kine i Pakistana odvojeno sastati u Moskvi u utorak kako bi zauzeli zajedničku poziciju prema promjenjivoj situaciji u Afganistanu, javila je RIA.

PROČITAJTE  Tenzije se ne smiruju. Procurio dokument američkih službi: Rusi će napasti Ukrajinu sa 175.000 vojnika?

Moskva je bila domaćin međunarodne konferencije o Afganistanu u martu na kojoj su Rusija, Sjedinjene Države, Kina i Pakistan objavili zajedničko saopćenje u kome pozivaju ondašnje afganistanske zaraćene strane da postignu mirovni sporazum i da suzbiju nasilje.

Otada su Sjedinjene Države i njihove saveznice povukle vojnike nakon 20 godina na terenu, a talibani su preuzeli vlast nakon propasti prethodne vlade.

Rusija je sada zabrinuta mogućnošću izbijanja haosa u široj regiji i infiltracije islamskih militanata u bivše sovjetske republike centralne Azije, koje Moskva smatra svojom južnom vojnom tampon zonom.

Otkako su talibani preuzeli vlast, Moskva je održala vojne vježbe u Tadžikistanu i ojačala je svoje teško naoružanje u vojnoj bazi u toj zemlji, prenosi Reuters.

PROČITAJTE  Rusi se vraćaju svemirskom turizmu: Japanski milijarder leti na ISS, a vodi i svog asistenta


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare