Svijet

Rusija ne prijeti samo Ukrajini, ima dvije nove mete: To što radite s Finskom i Švedskom moglo bi imati vojne posljedice

Rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da bi mogući ulazak Švedske i Finske u NATO imao 'ozbiljne' vojne i političke posljedice koje ne bi ostale bez odgovora Moskve.

"Uporna nastojanja NATO-a da uvuče ove dvije zemlje u orbitu svojih interesa i oportunističke politike nisu prošli nezapaženo od strane Rusije", rekla je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva.

"Sasvim je očigledno da bi ulazak Finske u Švedske u NATO imao ozbiljne vojne i političke posljedice koje bi zahtijevale primjeren odgovor ruske strane", rekla je.

Politiku izbjegavanja bilo kakvih saveza, koju tradicionalno slijede Švedska i Finska, Moskva vidi kao važan faktor osiguranja stabilnosti u sjevernoj Evropi, rekla je Zaharova.

NATO je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je nazvao, produbljivanja saradnje s Finskom i Švedskom, koje dijele vrijednosti bloka i pridonose njegovim operacijama.

Na summitu u junu, vojni savez predvođen SAD obećao je da će nastaviti jačati te veze 'kao podršku zajedničkoj sigurnosti, uključujući pripremu za upravljanje krizama, vježbe i razmjenu informacija i analiza'.

Isti stavovi ponovljeni su i tokom posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Stockholmu i Helsinkiju krajem oktobra.

Ranije ovog mjeseca, Moskva je izdala dva dokumenta, jedan upućen NATO-u, a drugi Washingtonu, tražeći garancije kojima bi se zajamčila sigurnost za sve strane. Prijedlozi su uključivali ograničavanje gomilanja snaga NATO-a u blizini ruskih granica i isključivanje proširenja bloka.

Govoreći o prijedlozima Moskve, Zaharova je ponovila da će isključivanje širenja NATO-a i raspoređivanje sistema naoružanja koja prijete sigurnosti Rusije na granici biti glavna, ključna pitanja prilikom predstojećih razgovora sa Sjedinjenim Državama i NATO-om.

Švedske vlasti su ranije osudile inicijativu Kremlja rekavši da će odbijanje bilo kakvog budućeg proširenja NATO-a smanjiti mogućnosti za donošenje nezavisnih političkih odluka. Finska vlada također inzistira da mora imati nacionalni manevarski prostor, uključujući i podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u.

Rusko raspoređivanje desetaka hiljada vojnika uz sjevernu, istočnu i južnu granicu s Ukrajinom izazvalo je strah Kijeva i zapadnih prijestolnica da Moskva planira napad.

Rusija je nijekala takve planove naglašavajući da joj trebaju obećanja Zapada, uključujući obećanje NATO-a da neće širiti savez istočno prema ruskim granicama, ističući da joj je sigurnost ugrožena sve jačim ukrajinskim vezama sa zapadnim savezom.

Ruska agencija Interfax jučer je objavila, citirajući kao izvor rusku vojsku, da se više od 10.000 ruskih vojnika vraća se u svoje stalne baze nakon jednomjesečnih vježbi.