Svijet

Rusija nije jedini protivnik. Ukrajina povela još jedan rat

U trenutku pisanja ovog teksta, 11 zvaničnika dalo je ostavku ili je dobilo otkaz dok se Ukrajina pokušava uhvatiti u koštac s korupcijom u vladi.

To je dovelo do toga da su neki političari u Sjedinjenim Američkim Državama čak pozvali na ograničenje pomoći Ukrajini.

Ukrajina: Optužbe ozbiljne, trenutak loš

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij pokušava brzo vratiti povjerenje javnosti. Međutim, optužbe su ozbiljne, a trenutak je loš.

Nekoliko optužbi pojavilo se zahvaljujući Mihajlu Tkaču, istraživačkom novinaru za web stranicu Ukrajinska Pravda.

Nedavno je objavio da je firma ličnog trenera visokog zvaničnika navodno primila milione dolara nakon ruske invazije, kao i priču o zamjeniku šefa ureda predsjednika Zelenskog.

Kirilo Timošenko dao je otkaz dva mjeseca nakon što je Tkač objavio da je funkcioner svoju porodicu preselio u vilu poznatog poduzetnika.

Novinar je objavio i snimak na kojem se čini da je Timošenko nekoliko mjeseci vozio skupi Porsche.

Timošenko je negirao da je učinio nešto loše, prenosi BBC.

“Nerijetko zvaničnici, ako nemaju jasan izvor novca, imovinu knjiže na sebi bliske osobe. Ovo su znakovi netransparentnosti, u vremenu kada bi svaki korak zvaničnika trebao biti jasan društvu”, kaže Tkač.

Novinar priznaje da korupcija postoji u mnogim zemljama. Zato smatra da je reakcija na to najvažnija.

Iz svoje pekare u Vorzelu, u blizini Kijeva, Ivanna komentira da nije nimalo impresionirana vladom.

Ukrajinsko rukovodstvo je opterećeno optužbom za plaćanje prenapuhanih cijena nepoznatoj firmi, ministrom koji je navodno primio mito u vrijednosti od 372.000 dolara i ukusom za skupe automobile.

“Ne sviđa mi se”, kaže ona, dok njen suprug Vjačeslav mijesi tijesto u susjednoj prostoriji.

“Bilo bi bolje da ovaj novac ide u nešto dobro za Ukrajinu. Moramo zamijeniti sve te političare koji su tu dugi niz godina. Navikli su se na to, to ih hrani.”

Za Ukrajinu milijarde dolara vojne, humanitarne i finansijske pomoći donose odgovornost i nadzor.

No, to također povećava mogućnosti da novac završi u krivim rukama.

Pokušali provesti reforme

“Govorimo o opstanku Ukrajine. Ovo nije samo obična godina za našu zemlju. Dakle, mislim da je ovaj val ostavki, koji je pokrenuo predsjednik, važno priznanje i nužna akcija”, kaže Ivanna.

Otkako je Ukrajina proglasila nezavisnost prije 31 godinu korupcija muči njene javne službe. Najviše politiku.

Godine 2014. narodna je revolucija srušila posljednju vladu naklonjenu Moskvi jer su ljudi konačno željeli živjeti u demokratiji.

Od tada je Ukrajina pokušala provesti niz reformi, posebno potaknutih kasnijom agresijom Rusije prema susjednoj zemlji. Promjena se smatrala ključnom za osiguranje stalne podrške Zapada.

Jaroslav Jurčišin, ukrajinski poslanik i zamjenik predsjednika skupštinskog antikorupcijskog odbora. vjeruje da nema boljeg vremena za razotkrivanje ministarskih nedjela.

“Zapadni partneri razumiju da imamo dva rata. Prvi je protiv Rusije. Tu je i naš unutrašnji rat za budućnost Ukrajine”, rekao je Juriščin.

Prije ruske invazije u februaru 2022., zapadni saveznici poput Evropske unije i Sjedinjene Američke Države nisu bili zadovoljni tempom Kijeva u borbi protiv korupcije.

Iako nije jasno kakva će politička šteta biti za predsjednika Zelenskog, njegov odgovor na njih ovog puta SAD su opisale kao “brz i odlučan”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare