Svijet

Rusija o novogodišnjem raketiranju: Spriječili smo terorističke napade na nas

Ruska vojska danas je saopćila da je u napadima na ukrajinske gradove, pa tako i na Kijev jučer, gađala tvornice za proizvodnju bespilotnih letjelica kako bi spriječila planirane terorističke napade.

“Dana 31. decembra 2022. ruske oružane snage su izvele precizan zračno-desantni napad dugog dometa na industrijska postrojenja ukrajinske odbrane. Uključena u proizvodnju napadnih dronova kojima se koristi za izvođenje terorističkih napada na Rusiju“, ističe rusko ministarstvo odbrane u dnevnom izvještaju.

Dodali su kako je ovo sve kako bi spriječili navodno planiran terorističke napade.

“Spriječeni su planovi kijevskog režima o izvođenju terorističkih napada na Rusiju u bliskoj budućnosti”, izrazilo je zadovoljstvo ministarstvo. Moskva nerijetko operacije ukrajinske vojske na ruskom teritoriju ili napade na svoje objekte u Ukrajini naziva terorizmom.

Ruska vojska je ujedno izvijestila da nastavlja ofanzivu u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, gdje se trenutno vode najveće borbe. U ruskim napadima na Kijev u subotu i na druge ukrajinske gradove poginulo je najmanje troje ljudi, a 50 je ranjeno, pokazuju najnoviji podaci ukrajinskih vlasti.

Podsjetimo, Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da rusko vodstvo možda priprema novu naredbu o mobilizaciji. Te da bi u iduću sedmicu dana mogli zatvoriti granice. Reznikov se obratio ruskim građanima u videoporuci. 

Govoreći ruski, upozorio je ljude koji bi mogli ispunjavati uvjete za mobilizaciju.

“Pouzdano znam da vam je preostalo otprilike sedmicu dana prije nego što još uvijek imate bilo kakav izbor. Početkom januara ruske će vlasti zatvoriti granice za muškarce, proglasiti izvanredno stanje. I započeti novi val mobilizacije. Granice će također biti zatvorene u Bjelorusiji”, rekao je ukrajinski ministar. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare