Svijet

Rusija poslala snažno upozorenje: Raketna kriza sve je izvjesnija

Rusija je u četvrtak saopćila da je nuklearna raketna kriza između Moskve i Washingtona neizbježna ukoliko se ne poduzmu mjera obuzdavanja naoružavanja.

Primjedba zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova Vladimira Ermakova uslijedila je dan nakon što su Sjedinjene Američke Države i NATO službeno odgovorili na ruske sigurnosne prijedloge na način za koji je Kremlj poručio da nije riješio ključne brige, ali je ostavio otvorenu mogućnost za dalji dijalog, prenosi Fena, pozivajući se na Tass.

Ermakov je rekao da je NATO sposoban brzo rasporediti nuklearno oružje koje bi moglo pogoditi strateške ciljeve u Rusiji, prenosi Reuters.

“Nastavljamo insistirati da je prioritet postizanje principijelnog razumijevanja da se problemi u ovoj oblasti moraju hitno rješavati. U suprotnom, nove ‘raketne krize’ su neizbježne”, rekao je on.

PROČITAJTE  Uznemirujući signal sa Solomonskih otoka razdrmao EU: Moramo mijenjati odbrambenu strategiju. I to brzo

Ruski sigurnosni paket, predstavljen u decembru, uključivao je prijedlog da se Moskva i Zapad suzdrže od raspoređivanja nuklearnih projektila kratkog ili srednjeg dometa (INF) koje bi mogle pogoditi teritorije suprotne strane.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare