Svijet

Rusija rasporedila 190.000 vojnika koji prijete Ukrajini? Kličko iz Minhena: Moramo zajednički zaustaviti agresora

Rusija je rasporedila vjerovatno do 190.000 vojnog osoblja koje prijeti Ukrajini, izjavio je danas američki ambasador pri Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju Michael Carpenter na sastanku OSCE-a o ukrajinskoj krizi.

“Procjenjujemo da je Rusija vjerovatno okupila između 169.000 i 190.000 ljudi u Ukrajini i blizu nje u poređenju sa oko 100.000 koliko je bilo 30. januara”, rekao je Carpenter na sastanku, kojem Rusija nije prisustvovala, prenio je Reuters.

“Ovo je najznačajnija vojna mobilizacija u Evropi od Drugog svjetskog rata”, istako je on.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ocijenio je da Rusija smatra da Ukrajina predstavlja opasnost za ruski autoritarizam i da sada upravo tuda prolazi linija globalne konfrontacije između demokratije i autoritarizma.

“Zato moramo zajednički zaustaviti agresora. Ne dozvoliti mu da diktira svoju političku volju, da ucjenjuje Ukrajinu i demokratski svijet. Bez toga su nemogući stabilnost i mir u Evropi”, rekao je Kličko u državnom parlamentu Bavarske pred poslanicima parlamenta i članovima vlade Bavarske, prenosi Interfaks-Ukrajina.

Kako je objavljeno na sajtu državne uprave Kijeva, Kličko je ocijenio da Moskva ne odustaje od težnje da oživi Rusko carstvo ili Sovjetski Savez. On smatra da je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu zato potrebno da uspostavi kontrolu nad Ukrajinom.

Kličko će učestvovati na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, koja počinje danas. Po prvi put od 1991. godine konferencija će biti održana bez zvaničnog učešća Rusije, a jedna od glavnih tema bit će tenzije između Moskve i Kijeva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare