Svijet

Rusija: Sarmat je pušten u serijsku proizvodnju. Niko na svijetu neće biti siguran

U Rusiji je započela serijska proizvodnja najnovije interkontinentalne balističke rakete Sarmat, izjavio je Vladimir Degtjar, glavni direktor Državnog raketnog centra Makejev, prenose ruski mediji. “Raketni sistem već je pušten u serijsku proizvodnju, osigurani su potrebni materijali i proizvodna oprema”, rekao je.

Sarmat će sljedećih 40-50 godina ojačavati borbeni potencijal ruske vojske i osigurati sigurnost Rusije, rekao je Degtjar. Dodao je da će “u sadašnjim geopolitičkim uvjetima to oružje postati glavni faktor nuklearnog odvraćanja i garancija očuvanja mira”.

Rusija tvrdi da će nova raketa moći napadati mete i preko Sjevernog i Južnog pola i tako svladati neprijateljske sisteme odbrane od projektila.

Sarmat, interkontinentalna balistička raketa koja može nositi nuklearnu bojevu glavu testirana je u aprilu ove godine

Rusija je ranije objavila da je prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat izvršeno 20. aprila te da je bilo uspješno. Do kraja jeseni su planirali napraviti i razmjestiti oko 50 ovih međukontinentalnih balističkih raketa sposobnih za nuklearne napade.

Sarmat ima domet od 18 hiljada kilometara te može biti opremljen nuklearnim bojnim glavama. Predsjednik Vladimir Putin iskoristio je lansiranje rakete u aprilu kako bi zaprijetio Zapadu u kontekstu ruskog rata u Ukrajini. Raketa bi mogla nadvladati sve vrste odbrane. Te natjerati države da bolje razmisle prije nego što zaprijete Rusiji, izjavio je tada Putin.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare