Sport

Rusija spremna na razmjenu zatvorenika, ali ne želi osloboditi slavnu košarkašicu

Rusija je spremna razgovarati o razmjeni zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, ali je dodao da će se Kremlj oduprijeti pritisku javnosti da oslobodi američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner i druge koji su u ruskim zatvorima.

Izjava je uslijedila dan nakon što je Griner (31) dobila devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za krijumčarenje droge, što se smatralo ruskim pokušajem da nju potom razmijeni za trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je u zatvoru u SAD.

Predsjednički kanal

“Spremni smo razgovarati o pitanju zamjene, ali to treba učiniti putem kanala koji su odobrili predsjednici, Vladimir Putin i Joe Biden”, rekao je Lavrov.

Osvrnuo se na kanal koji su uspostavili Biden i Putin, rekavši “bez obzira ko što kaže u javnosti, ovaj kanal ostaje relevantan”.

Čini se da je taj povratni kanal bio uspješan u organiziranju oslobađanja Trevora Reeda, bivšeg američkog marinca koji je bio zatočen u Rusiji više od dvije godine prije nego što je u aprilu razmijenjen za Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji je bio zatočen više od decenije zbog optužbi za krijumčarenje droge.

Megafon diplomatija

No, Lavrov je također upozorio da Rusija neće odgovoriti na “megafon diplomatiju”, zahtijevajući da se svi pregovori vode diskretno.

“Ako je ovo još jedan slučaj da Amerikanci posežu za javnom diplomatijom i glasnim izjavama o svojim koracima koji su na čekanju, to je njihova stvar ili čak rekao bih i njihov problem.

Amerikanci često ne poštuju dogovor o mirnom, profesionalnom radu”, rekao je Lavrov.

Saigračice Brittney Griner u WNBA ekipi Phoenix Mercuryja bile su u suzama dok su gledale na televiziji kako njihova zvijezda dobija kaznu i moli za pomilovanje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare