Svijet

Rusija testirala oružje za koje Putin kaže da je nepobjedivo. Navodno ga nemaju još ni SAD

Ruska vojska danas je uspješno ispitala još jednu hipersoničnu krstareću raketu Cirkon u prilikama utrke u takvoj vrsti oružja, koje Moskva ocjenjuje nepobjedivim.

Vijest dolazi pošto je nedavno u američkim medijima objavljena informacija o tome da je Kina ljetos ispitala hipersoničnu raketu koja i sama može ispaliti projektil, što je tehnologija kojom još ne raspolažu ni Sjedinjene Države ni Rusija.

Ruska vojska je pak u saopćenju navela da je raketu Cirkon ispalila s fregate Admiral Gorškov na metu u vodama Bijelog mora, na Arktiku. Lansiranje je ocijenjeno uspješnim jer je meta, udaljena više od 400 kilometara, pogođena. Na videosnimci koju je objavilo ministarstvo obrane vidi se svjetlosni bljesak i raketa koja leti i iza sebe ostavlja dimni trag usred noći.

PROČITAJTE  Bizaran slučaj: Ovo je posljednja fotka astrofizičara, nekoliko sati kasnije ubio ga je zalutali metak

Cirkon je prvi put službeno lansiran u oktobru 2020., što je predsjednik Vladimir Putin nazvao velikim događajem. Nakon toga bilo je i drugih ispitivanja, napose s fregate Admiral Gorškov i uronjene podmornice. Zadnje takvo pokusno lansiranje dogodilo se 18. novembra.

U prilikama napetosti sa zapadnim zemljama, posebno sa SAD, Rusija je ovih godina zaredala s objavama o razvoju novog oružja koje je Putin ocijenio nepobjedivim, poput Cirkona.

Potonji, maksimalnog dometa oko 1000 kilometara, trebao bi biti sastavni dio opreme površinskih brodova i podmornica ruske flote. Prve hipersonične rakete nove generacije Avangard, koje mogu postići brzinu mach 27 te mijenjati smjer i visinu, uvedene su u službu u ruskoj vojsci u decembru 2019. godine.

PROČITAJTE  Evropa na rubu rata: Opasna Putinova partija pokera bliži se kraju. 'Došli smo do tačke kada mir više neće biti moguć'

Rusija želi razviti i oružje koje se može koristiti u svemiru. Tako je nedavno priznala da je uništila stari sovjetski satelit u orbiti, što je razbjesnilo Zapad koji ju je optužio da je ugrozila Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) prouzročivši veliku količinu otpada.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare