Svijet

Rusija tvrdi da Amerika provocira: Kina ima pravo na zaštitu svog suvereniteta

Rusija je u utorak ocijenila da Kina ima pravo poduzeti "potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta", rekavši da je posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu "očita provokacija".

"Kineska strana ima pravo poduzeti potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti u vezi s tajvanskim problemom", saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je posjet Pelosi Tajvanu nazvalo "očitom provokacijom" koja treba obuzdati Kinu. Kineska vojska je rekla da će "početi niz ciljanih vojnih djelovanja kao odgovor" na taj posjet.

"Pozivamo Washington da se suzdrži od djelovanja koje potkopava regionalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost te da prizna novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mjesta američkoj hegemoniji", poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Nešto ranije u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da taj posjet potiče "rast napetosti" u regiji te optužio Washington da bira "put sukoba", prenosi HRT.

"Želimo još jednom istaknuti da smo potpuno solidarni s Kinom, njeno ponašanje u odnosu na ovaj problem je razumljivo i sasvim opravdano", rekao je Peskov.

Pelosi je u utorak doputovala na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prva posjeta toj otočkoj državi jednog američkog zvaničnika na najvišoj razini.

Peking je upozorio da će njen dolazak smatrati velikom provokacijom.