Vijesti

Rusija tvrdi: U Ukrajini smo ubili 51 plaćenika iz BiH

Ministarstvo odbrane Ruske federacije objavilo je tabelu za koju tvrdi da pokazuje broj stranih boraca, kako kažu “plaćenika”, koji se bore na strani Ukrajine nakon što je Rusija 24. februara počela invaziju na susjednu državu.

“Ministarstvo odbrane Rusije bilježi prisustvo svakog stranog plaćenika u Ukrajini”, objavili su na web stranici.

Prema podacima ruskog ministarstva, iz Bosne i Hercegovine navodno je u Ukrajinu stiglo 167 “plaćenika”. Isti izvor navodi da je 51 izgubio život, 46 je napustilo državu, dok je njih još 70 preostalo u Ukrajini.

Tvrde da u borbe nisu uključeni samo plaćenici, nego i instruktori koji su došli obučavati ukrajinske vojnike.

Tabela ruskog ministarstva

“Na primjer, među evropskim zemljama, Poljska je neprikosnoveni lider po broju plaćenika koji dolaze i umiru. Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je stigla 1.831 osoba, od kojih je 378 već ubijeno, a 272 plaćenika otišla su u domovinu.

Slijedi Rumnija s 504 dolaska, 102 umrla i 98 odlazaka. Velika Britanija je na trećem mjestu: 422 dolaska, 101 smrt, 95 odlazaka.

Među američkim državama, Kanada prednjači: 601 dolazak, 162 smrtna slučaja, 169 odlazaka. Sjedinjene Američke Države su na drugom mjestu: 530 dolazaka, 214 umrlih, 227 odlazaka”, objavilo je Ministarstvo odbrane.

Ovi podaci nisu nezavisno provjereni.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare