Maria Zaharova Rusija Kremlj
Region

Rusija uzvraća udarac: Hrvatskoj najavili mjere odmazde zbog protjerivanja 24 diplomata

Ruska Federacija izrazila je snažan protest hrvatskim vlastima jer protjeruju 24 zaposlenika ruske ambasade u Zagrebu i zaprijetila mjerama odmazde, prenosi TASS.

“Hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova izvijestilo je 11. aprila o odluci o smanjenju ukupnog broja djelatnika ruske ambasade u Zagrebu pa 24 djelatnika ruske diplomatske misije moraju napustiti zemlju, što će imati utjecaj na cijeli spektar rusko-hrvatskih odnosa”, objavila je u glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na web stranici ministarstva.

Zaharova je protjerivanje ruskih diplomata nazvala “antiruskom akcijom” i dodala da je odgovornost za posljedice “isključivo na hrvatskoj strani”.

“Poduzet će se mjere odmazde”, istaknula je ona, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska je jučer objavila da će protjerati 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja.

Hrvatska se time pridružila nizu evropskih zemalja koje su učinile isto “zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu”, priopćio je MVEP.

Protjerani ruski diplomati dobili su rok do 25. aprila da napuste Hrvatsku, rekao je televiziji Rossija-24 ambasador u Zagrebu Andrej Nesterenko.

“Dobili su rok do 25. aprila da napuste zemlju”, rekao je Nesterenko, prenosi TASS.

“To je ozbiljan udarac za naše bilateralne odnose jer su protjerani diplomati bili ispravni ljudi”, rekao je on.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare