Nezadovoljstvo u Kremlju protiv Putina sve je jače, ali eksperti upozoravaju na scenario svrgavanja Putina
Svijet

Rusija zaprijetila još jednoj zemlji: Natjerat ćemo te provokatore na razmišljanje i povrijediti ih

Rusija je u četvrtak optužila Poljsku da pokušava uništiti bilateralne odnose protjerivanjem 45 ruskih diplomata i najavila je oštar odgovor.

Ruski ambasador rekao je da je Poljska, koja je u srijedu objavila da će protjerati diplomate pod sumnjom da rade za rusku obavještajnu službu, također blokirala bankovne račune ambasade.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su protjerivanja “svjestan korak prema konačnom uništenju bilateralnih odnosa, čije razaranje naši poljski ‘partneri’ sistemski provode duže vrijeme”.

“Rusija neće ostaviti ovaj neprijateljski napad bez odgovora, koji će natjerati poljske provokatore na razmišljanje i povrijediti ih”, dodaje se u priopćenju.

Odnosi između Rusije i srednjoeuropskih zemalja koje su nekada bile dio njezine sfere utjecaja dugo su bili opterećeni, ali sukob u Ukrajini znatno je povećao strah i sumnju u namjere Moskve.

Rusija je u srijedu osudila nepromišljen prijedlog NATO članice Poljske da se u Ukrajinu pošalju naoružane međunarodne mirovne snage.

Ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev rekao je da su bankovni računi ambasade blokirani na temelju navoda da bi se mogli koristiti za pranje novca ili finansiranje terorizma.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je: “Mogu samo općenito reći da se bavimo zamrzavanjem sredstava Ruske Federacije”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare