Politika

Ruska ambasada o reakcijama na Dodikovo odlikovanje Putina

Predsjednik RS Milorad Dodik odlučio je da dodijeli 8. januara Vladimiru Putinu Orden RS-a na ogrlici. Odlikovanje Putina je za “patriotsku brigu i ljubav prema RS”. Odmah nakon ovog poteza Dodika, uslijedio je niz reakcija, kako političkih lidera u BiH, tako i i međunarodne zajednice.

Podsjetimo, Evropska unija je u ponedjeljak osudila odluku bh. entiteta. Kazao je ovo glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano.

“Cijeli svijet zna ko je Vladimir Putin i EU unija osuđuje odluku RS-a da se odlikuje. Putin je direktno odgovoran za naredbe po kojima se ubijaju ukrajinski civili i razara ukrajinska civilna infrastruktura”, rekao je on na konferenciji za novinare u Briselu.

“Stati na Putinovu stranu u takvim okolnostima znači izolirati RS i i njegove vođe na međunarodnom planu. U EU nema mjesta za odlikovanje političara koji naređuju razaranje susjedne zemlje i ubijanje njenih građana, i to mora biti jasno svima. Ova odluka je žalosna i pogrešna”, dodao je Stano.

Sada se o svemu oglasila i Ruska ambasada u Bosni i Hercegovini. Ona je u zvaničnom saopćenju istaknula mišljenje o reakcijama na Dodikovo odlikovanje Putina.

“Među različitim komentarima na odluku o odlikovanju Predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske na ogrlici jedva smo čuli slabo pištanje iz Ureda Visokog predstavnika.

Njegova takozvana reakcija samo potvrđuje tu činjenicu, da je Ured Visokog predstavnika postao apsolutno nekompetentan, impotentan te irelevantan. Ured Visokog predstavnika bavi se svačijim poslom osim striktnog poštovanja svog direktnog mandata, a koji proizlazi iz Dejtonskog Mirovnog sporazuma.

Posebno patetično zvuče od strane Ureda njegove pouke u sferi morala. Neizmjerno bi doprineo moralu kad bi se zatvorio u najskorije vrijeme i na takav način bi oslobodio Bosnu i Hercegovinu zagušljivih kandža vanjskog prorektorata”, navedeno je u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare