Vijesti

Ruska ambasada u BiH zvanično obavijestila da ne prihvata Schmidta

Iako je novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt zvanično preuzeo dužnost 1. augusta, ne smiruju se tenzije vezane za postupak njegovog imenovanja.

Dolazak Schmidta na čelo Ureda visokog predstavnika od početka procedure ne prihvata član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Također, njegovo imenovanje su iz ruske ambasade u Bosni i Hercegovini tada su ocijenili nepotpunim, poručivši još da bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a izbor Schmidta neće biti legitiman.

Kako Raport saznaje, sada je Amabasada Rusije izdala diplomatsku notu u kojoj i zvanično navode kako ne prihvataju Schmidta.

„Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini iskazuje svoje izraze poštovanja za Ured visokog predstavnika. Međutim, što se tiče cirkularne bilješke OHR-a od 11. augusta 2021. godine, imamo čast izvijestiti da Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno pristalo na kandidaturu Christiana Schmidta. Stoga Ruska Federacija ne smatra njegovo imenovanje visokim predstavnikom legitimnim“, navodi se u noti Ambasade Rusije u BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare