Svijet

Ruska bomba sudnjeg dana. Posejdon 2M39 izaziva paniku: Testira se nuklearno oružje koje pluta po dnu okeana

Stručnjaci za oružje i zapadni dužnosnici izrazili su posebnu zabrinutost zbog ruskog “superoružja”, torpeda Posejdon 2M39.

Razvoj te “nuklearne bombe sudnjeg dana”, kako je zovu “od milja”, odvija se brzo jer je ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio u februaru od ministra odbrane Sergeja Šojgua da ga izvijesti o “ključnoj fazi” ispitivanja. Nastavak testova se planira za ovu godinu. Tako piše CNN koji je došao u posjed satelitskih snimki koje potvrđuju da Rusija nastavlja militarizaciju Arktika.

Posejdon 2M39 je oružje nevidljivo za radare, bez ljudske posade, doplova do 10.000 kilometara i pogonjeno nuklearnim reaktorom.

Za napad na SAD

Te performanse omogućuju tom opakom oružju da neopaženo dođe do same obale doslovce po morskom dnu i ondje aktivira bojevu glavu od nekoliko megatona koja izaziva radioaktivne valove zbog kojih priobalje ostaje nenaseljivo desetljećima. Zastrašujući radioaktivni tsunami. SAD smatra da je Posejdon 2M39 namijenjen primarno za napad na njegove obale.

Viceadmiral Nils Andreas Stensønes, šef norveške obavještajne službe, rekao je za CNN da njegova agencija ocjenjuje Posejdon “dijelom nove vrste nuklearnog oružja za odvraćanje koje je u fazi ispitivanja. Ali to je strateški sustav i usmjeren je na ciljeve… i ima utjecaj daleko izvan regije u kojoj ga trenutačno testiraju.”

Stensønes je odbio dati detalje o dosadašnjem napretku ispitivanja torpeda. Norveška je u svojoj obrambenoj strategiji posebno fokusirana na Arktik i pomno prati sve ruske korake na tom prostoru.

Ruska obrambena politika je multidimenzionalna, ali su jasni njezini prioriteti. To je pitanje kontrole Srednje Azije, Crno more i Arktik. Ostala su područja sekundarna.

U oktobru prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin je potpisao Strategiju za razvoj ruske arktičke zone i zaštitu nacionalne sigurnosti do 2035., kojom se definiraju potrebni uvjeti za jačanje Sjevernog pomorskog puta.

Tokom posljednje krize u Suezu, kad je promet bio zaustavljen zbog nasukavanja broda, Moskva je objavila da je, kad je riječ o prijevozu robe iz Azije u Evropu, Sjeverni put već sada jeftiniji od rute preko Sueza. Ovu informaciju treba uzeti s rezervom jer nije dobila neovisnu potvrdu. Vremenski je nedvojbeno kraće, ali je i dalje ključno pitanje vremenskih uvjeta uz koje se vežu i cijene osiguranja zbog mogućih teškoća.

Obrat pomorskog prometa

Moguće okretanje pomorskog prometa u ovom smjeru predstavljalo bi geoekonomski i geostrateški obrat na globalnoj razini. I pretvorilo Rusiju u pomorsku silu, što je oduvijek željela. Ovaj put na hladnom moru.

Jedan od važnih elemenata isplativosti ovog puta je njegova sigurnost koju će pružati ruske baze na Arktiku. Moskva je u život vratila baze iz sovjetskog doba, ali i sagradila nove luke i centre za potragu i spašavanje te povećala flotu ledolomaca, kako klasičnih tako i nuklearnih.

Te bi baze, osim toga, trebale postati platforma za neočekivani napad na NATO-ove članice, Norvešku i SAD – u utorak je ruska ambasada u Ottawi objavila kako su izgledi za rusko-kanadsku suradnju na Arktiku generalno pozitivni. Treba pokušati osigurati i neko savezništvo.

Prema američkim izvorima, koje citira CNN, tokom vježbi u studenome prošle godine testirane su nadzvučne krstareće rakete Cirkon. O tom se oružju puno priča, ruski predsjednik Vladimir Putin njime se hvali kao prijelomnicom kad je riječ o novoj generaciji projektila. Viceadmiral Stensønes je za CNN rekao kako se protiv Cirkona, zbog njegove brzine, teško obraniti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare